''Este o perioadă foarte dificilă pentru noi toţi în Grecia. Asistăm la un dezastru de proporţii. Deplângem moartea a 14 persoane din Mandra şi Nea Peramos. Dorinţa noastră este ca acest număr să nu crească'', a spus Tsipras.

''Vreau să îmi exprim regretul profund, sincerele condoleanţe către familiile victimelor. Şi (vreau să) ne angajăm să fim alături de ei cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie'', a adăugat premierul.

Tsipras a anunţat de asemenea că nicio persoană nu va rămâne fără adăpost şi a dat asigurări că vor fi luate măsuri pentru a-i susţine pe cei afectaţi, adăugând că Guvernul va analiza cauzele dezastrului, mai scrie agenţia de stat.

Agenţia Reuters a anunţat miercuri seară că bilanţul inundaţiilor a crescut la 15 morţi.

Cea mai mare parte a victimelor sunt persoane în vârstă, după informaţiile furnizate de pompieri.

O parte dintre acestea au fost surprinse de ploaie în locuinţe, este şi cazul a doi octogenari care locuiau la subsolul unei locuinţe, în timp ce alţii au fost luaţi de ape când se aflau afară sau în vehiculele lor.

În urma ploilor torenţiale din timpul nopţii, aluviunile s-au revărsat de pe dealurile din vecinătate, la primele ore ale dimineţii peste localităţile Nea Peramos şi Mandra, situate la 50 de kilometri de Atena, măturând totul în calea lor.

A fost declarată ''starea de urgenţă'' în cele două localităţi şi peste 200 de pompieri au fost mobilizaţi în zonă. Serviciile de intervenţie au primit peste 600 de apeluri pe numărul de urgenţă. ''Străzile sunt complet distruse (...), o mie de case au fost inundate, un sfert din oraş'', a precizat viceprimarul din Néa Peramos, Stavros Fotiou, pentru canalul public de televiziune ERT.

Pe parcursul zilei de miercuri, după cercetările efectuate de echipele de salvare, bilanţul victimelor a crescut continuu.

Localnicii au declarat că au fost treziţi miercuri dimineaţa de şuvoaiele de apă şi noroi care le inundau casele. În unele zone apa a ajuns până la etajul unu al clădirilor de mici dimensiuni.

''A fost o cantitate incredibilă de apă care a cauzat torente devastatoare'', a declarat Yiannis Kapakis, şeful Serviciului de Protecţie Civilă din Grecia.
Ploi torenţiale de asemenea amploare reprezintă un fenomen neobişnuit în această ţară în care infrastructura slabă îi poate vulnerabiliza pe locuitorii care se confruntă cu inundaţii, notează Reuters.

De circa o săptămâna regiunea afectată de inundaţii se confruntă cu ploi, iar serviciul naţional de meteorologie a emis o nouă avertizare de vreme severă pentru ziua de joi.

În Mandra şi Nea Peramos locuiesc în total aproximativ 20.000 de persoane.

Prefectura din Attica, districtul administrativ în care sunt situate ambele aşezări cele mai afectate de inundaţii, a anunţat că va solicita asistenţă din partea Fodului de Solidaritate al Uniunii Europene, constituit pentru a face faţă catastrofelor naturale majore.

Marţi, Grecia a declarat stare de urgenţă pe insula Symi după ce o furtună a măturat străzile, a împins maşinile în apă, a distrus locuinţe şi a întrerupt furnizarea alimentării cu electricitate şi cu apă.