Mai puține ore obligatorii și fără presiune asupra elevilor. Curricula de învățământ va fi modificată

elevi-concurs-ITM-SSM

Începând cu următorul an de învăţământ, curricula de învățământ va fi modernizată și mai adaptată conform cerințelor actuale ale elevilor. O astfel de decizie a fost luată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în contextul în care în prezent programul şcolar supraîncărcat face o presiune contraproductivă asupra elevilor şi profesorilor.

„În prezent se desfășoară acțiuni în derulare pentru a dezvolta curriculum național. Vorbim de activitățile grupului de lucru, de evaluarea conținutului, dar și evaluarea testelor de BAC pentru a vedea dacă acestea vor corespunde noului programul de studu. De asemenea, vor fi organziate întruniri în perioada 28-30 noiembrie 2017 a discuțiilor publice pe zone cu pariticparea profesorilor și reprezentanților societății civile, elevilor și profesorilor. Sperăm să fie aprobată noua programă în decembrie 2017”, declară Rodica Josan, jurist în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetăriii.

Anterior, ministrul Babuc a anunțat că va fi inițiată o amplă reformă curriculară, astfel încât să scoată povara numărului mare de discipline școlare de pe umerii elevilor, dar și cea privind numeroasele rapoarte de pe umerii cadrelor didactice.

Liceul Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova aplică deja programul de învățământ în regim pilot, iar rezultatele sunt unele favorabile. Aici au fost reduse şase ore din programul obligatoriu pentru elevii claselor liceale şi transferate ca ore opţionale. Astfel, dacă în liceu clasic avem 30-31ore obligatorii, la Liceul Academiei se operează cu un cadru individualizat de 24 de ore.

Conform acestui program de învăţământ, elevii claselor liceale au posibilitatea să-şi aleagă singuri câte 6 ore opţionale pe săptămână, în funcţie de orientarea lor profesională.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente