/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ RISE: Cum se fac milioane de lei din extragerea nisipului și prundișului din cariere care, oficial, nu există

missing
16 noiembrie 2017, ora 13:22

Două cariere de nisip-prundiș, care se întind pe o suprafață de aproximativ cinci hectare în satul Ustia din raionul Dubăsari, oficial, nu există. În ultimii trei ani, societatea pe acțiuni Crioconstrucția din orașul Criuleni a extras de pe acest teritoriu cantități impunătoare de nisip și prundiș. Asta, în timp ce, în acte, terenurile au destinație agricolă, și nicidecum pentru exploatări miniere.

„Trebuiau să obțină schimbarea destinației terenurilor agricole și apoi să înceapă activitatea. Însă, într-o zi, ne-am pomenit că ei își desfășoară activitatea fără a avea documentele confirmative la mână”, susține Aurica Urîtu, primara satului Ustia.

Inspectoratul Ecologic a efectuat un control și a constatat că agentul economic a prejudiciat statul cu peste patru milioane de lei. Iar cantitatea de nisip și prundiș extrasă este de circa 20 de mii de metri cubi.

„Subsolul aparține statului, exclusiv. Prin urmare, dânsul a făcut extragerea aceasta în mod ilegal și este obligat să achite prejudiciu de la asemenea activitate ilegală”, menționează Nelian Căpățină, șef de direcție la Inspectoratul Ecologic de Stat:

Dacă o tonă de nisip a fost vândută la preț de piață, să zicem, de 75 de lei, atunci pentru cantitatea extrasă agentul economic a încasat peste două milioane de lei. Suma ar putea fi și mai mare dacă o parte din zăcământul extras conținea pietriș, care are un preț dublu față de nisip. Dar dacă o parte din zăcămintele extrase au fost pietriș – atunci suma câștigată din vânzări a fost mult mai mare, pentru că pietrișul costă dublu față de nisip. La aceasta se mai adaugă și neachitarea unor taxe.

Societatea pe acțiuni Crioconstrucția îl are ca administrator pe Vladislav Madan. Acesta, alături de tătăl lui, Nicolae Madan, și sora, Rodica, sunt proprietarii uneia dintre cele mai mari companii de construcții din Chișinău – Basconslux. Firma de aproape zece ani se află în topul celor mai mari contribuabili din țară, potrivit Serviciului Fiscal de Stat. În municipiul Chișinău, Basconslux a ridicat mai mult de 60 de blocuri de locuințe, iar în prezent alte peste 30 sunt în construcție. Cinci dintre blocurile ridicate de Basconlux au fost destinate, parțial, judecătorilor și angajaților din sistemul judiciar, în urma unui contract încheiat cu Consiliul Superior al Magistraturii în 2013. Vladislav Madan mai deține o firmă care, la fel, se ocupă cu extragerea zăcămintelor minerale și își desfășoară activitatea în vecinătate.

Citește continuarea pe Rise.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram