„Istoria Moldovei” a lui Dodon, în vizorul SIS: PLDM îl acuză pe președinte că a lansat un atac mediatic de tip hibrid la adresa ţării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanții Partidului Liberal Democrat din Moldova cer organelor abilitate să investigheze sursele de finanțare ale președintelui Igor Dodon, care de curând a prezentat filmul „Istoria Moldovei”, un film care vine să bage zâzanie între cetățenii alolingvi, în viziunea politicienilor. În context, liberal-democrații cer Serviciului de Informații şi Securitate să stabilească sursele de finanțare ale acestui documentar, iar Ministerului Educației să nu admită ca acestă „operă” să ajungă în şcoli.

Conducerea PLDM declară că la adresa Republicii Moldova a fost lansat un atac mediatic de tip hibrid din partea președintelui Igor Dodon, care de curând a lansat filmul „Istoria Moldovei”, finanțatorii căruia nu au fost prezentați. Mai mult, cei din PLDM cer SIS-ului să verifice sursele de proveniență ale șefului statului, care se laudă că filmul a fost realizat sub egida sa, însă instituția prezidențială nu dispune de bani pentru realizarea acestuia.

„Președintele nu ştie că trebuie să se supună legilor. El a comis corupție, delapidare de fonduri. Președintele are aceleași responsabilități în faţa legii pe care le are orice cetățean. Mă miră faptul că nici Președintele Parlamentului nu cunoaște sursa banilor. Domnule Dodon, spune-ţi-ne sursa de finanţare a operei cinematografice „Istoria Moldovei”, dacă sunteți mândru că acest film a fost „construit” sub patronajul d-voastră. Se simte mirosul propagandei al acestui film şi vă recomand să vă abțineți şi să nu ne mai intoxicați, că deja o faceți prea evident”, a declarat deputatul PLDM Tudor Deliu.

Acesta îşi exprimă îngrijorarea privind impactul filmului, întrucât la realizarea sa a contribuit şi un fost consilier de imagine al pretinsului lider de la Tiraspol Evghenii Şevciuk, iar în curând ar urma să apară o versiune pentru copii a acestui film.

„Oare ce va urma? Veţi face o nouă serie a acestui film în care veţi spune că Transnistria trebuie să aibă propriul Guvern şi drapel, aşa cum aţi spus-o zilele acestea pentru presa rusă? Noi vedem că aceste acţiuni duc la dezbinarea ţării”, a completat Deliu.

La rândul său, Ion Terguţă a declarat că ţinta acestui film este populația majoritară a Republicii Moldova, căreia i se sugerează că populează un teritoriu fără istorie.

„Ţinta acestui film este majoritatea populară a Republicii Moldova. Ceea ce sugerează acest film este că cei care populează teritoriul nu au un trecut istoric. Este periculos că acest film va fi adaptat pentru copii, de asta şi ne adresăm Ministerului Educației cu rugămintea ca acest film să nu ajungă în mediul de învățământ. Acest film perpetuează un conflict care nu are nicio justificare. Instituțiile de stat trebuie să ne prezinte sursele financiare folosite la producerea acestui film. Vrem să ştiu cine a finanțat acest film dubios, unde în calitate de autor figurează un fost consilier de imagine a pretinsului lider Şevciuk”, a declarat Terguţă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...