Filip vrea să naționalizeze hotelul ce a fost parte a unei tranzacții între Plahotniuc și Platon

Hotelul Național

În cadrul ședinței de Guvern, din 15 noiembrie, premierul Pavel Filip pe neașteptate și-a adus aminte că mai multe obiective privatizate stau în ruină de zeci de ani, iar unele mega-proiecte investiționale au rămas doar pe hârtie.Șeful Cabinetului de Miniștri a făcut referire în mod special la privatizarea unor cinematografe din centrele raionale, a Hotelului Naațional din Chișinău, dar și la două parcuri industriale create în orașe din suudul Republicii Moldova și care au proms deschiderea mai multor locuri de muncă.

Mold-street a făcut o scurtă revizie a acestor proiecte, unele destul de ambițioase. Un loc aparte în istoria privatizărilor îl ocupă complexul Hotelul Național. De fapt a fost una dintre cele mai scandaloas privatizări din istoria Republicii Moldova. Hotelul Național a făcut parte până în anul 1992 din rețeaua sovietică Inturist. La Moscova un astfel de hotel a fost pur și simplu dărâmat și în loc construit un hotel nou.

Cel din Chișinău a fost privatizat de două ori. Prima dată încă în anul 1999, iar firma câștigătoareAvi Awaks din Israel urma să achite 1,55 milioane de dolari. Din motivul neachitării prețului pachetului de acțuni, contractul a fost reziliat pe cale judiciară

În noiembrie 2006, a fost organizat un al concurs investiţional la care au participat patru companii: Alfa-Engeneering, Business Global Parc, Elite Sport şi italienii de la Immobile RE, care dețineau mai multe hotele, ce activau ca franciză a rețelei Radisson.

Firma Alfa-Engineering din Căuşeni a fost însă cea care a intrat în posesia a 83,25% de acţiuni ale statului în societatea Moldova-Tur, care deţinea hotelul.

Noul proprietar a plătit 2,15 milioane de dolari şi se obliga ca în decurs de doi ani să investească 33 de milioane de dolari. De atunci au trecut 11 ani, dar în loc de hotel în centrul Capitalei stă o ruină.

Investitorul nu şi-a respectat angajamentele şi, respectiv, se impunea renaţionalizarea obiectivului

Conexiuni cu Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon

O anchetă realizată în 2013 a arătat că Alfa-Engineering a fost înregistrată pe 7 august 2006, de firma estoniană Maldone Invest, fondată în ianuarie 2006, doar cu jumătate de an înainte, având un capital social de doar 40 mii coroane estoniene (circa 3.000 de euro).

Ulterior, Maldone a cedat firma Alfa-Engeneering, off-shor-ul olandez, Generashon Financial, care făcea parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, controlate de liderul democrat, Vladimir Plahotniuc. Până în 2012, Generashon Financial, a purtat numele OTIV Prime Financial, care deţinea 26,75% din acţiunile Victoriabank.

Schimbarea numelui a fost făcută pentru a induce falsa idee că noul acționar al Victoriabank, nu ar fi avut vreo legătură cu holdingul controlat de Plahotniuc.

Generashion Financial a fost până în noiembrie 2013, acționarul majoritar la Victoriabank și deținea 26,75% din acțiunile băncii, pe care le-a vândut în pachete mai mici de 5% la două companii străine (din Letonia și Marea Britanie), cinci companii locale și o persoană fizică. Aces pachet şi alte acţiuni au ajuns în noiembrie 2014 în proprietatea Insidown LTD din Cipru, iar acum ar urma să fie cumpărate de Banca Transilvania.

Alfa-Engeneering, parte a tranzacţiei Platon-Plahotniuc

Firma Alfa-Engeneering este menţionată de afaceristul Veaceslav Platon, în plângerea penală depusă în august 2016, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România (DIICOT).

Platon susține că Plahotniuc i-a cerut 80 de milioane de dolari, în toamna anului 2011, în schimbul unor pachete de acțiuni la Victoriabank și Banca de Economii. În negocieri, au mai fost incluse, la pachet, acțiuni la societățile de asigurări Asito și Victoria Asigurări și 100% din compania Alfa Engineering, cea care deţine Hotelul Naţional.

Cei doi ar fi bătut palma şi în urma tranzacţiei, hotelul împreună cu celelate active au ajuns la Platon. Este adevărat că nu direct, ci prin firma Generashon Financial din Olanda. Transferul a fost semnat, pe 2 decembrie 2011, la Amsterdam, conform plângerii depuse la DIICOT. În acte, cumpărătorul a fost Yuri Kontievski, afacerist moldo-bulgar și partener cu Platon.

În prezent, Alfa-Engeneering are în calitate de fondator offshorul Ismida Alliance LTD, care în noiembrie 2014 a fost implicat în operaţiuni de sute de milioane lei din ceea ce a fost „furtul miliardului”.

Citește continuarea AICI. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente