Moţiunea PCRM-PSRM împotriva judecătorilor CC, neglijată în Parlament. Voronin: „Să scriem un document că CC nu se supune nimănui, în vecii vecilor, Amin”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moţiunea de cenzură înaintată săptămâna trecută de deputaţii comunişti şi cei socialişti în privinţa judecătorilor Curţii Constituţionale, din nou, a stârnit discuţii în Parlament. Asta după ce, forul legislativ nu a luat nicio decizie în acest sens. Astfel, comunistul Oleg Reidman a menţionat că odată ce aceasta a fost propusă, ea trebuia transmisă deputaţilor şi supusă dezbaterilor în Parlament. De altă parte, speakerul Andrian Candu a spus că „aşa-numita moţiune” nu este reglementată nici de Regulamentul Parlamentului, nici de Constituţie, astfel că nu o poate primi spre examinare. Mai mult, acesta a spus că în activitatea sa, Curtea Constituţională este independentă, iar liderul comunist Vladimir Voronin a venit cu propunerea de a scrie un document că „Curtea Constituţională nu se supune nimănui, în vecii vecilor, Amin”.

Discuţiile au pornit după ce deputatul Oleg Reidman l-a întrebat pe preşedintele Parlamentului ce intenţionează să facă cu moţiunea depusă săptămâna trecută de preşedintele fracţiunii comuniste Inna Şupac. „Moţiunile sunt acte care se referă, într-adevăr la politica internă şi politica externă, dar adresate Guvernului”, a răspuns Candu, menţionând că moţiuni împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale nu sunt prevăzute de lege.

„În Regulament, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului este menţionată separat. În privinţa altor organe, în genere nu este menţionat, se menţionează doar procedura de moţiune. Aceasta înseamnă că „tot ceea ce nu e interzis, se permite”. Curtea Constituţională depune jurământul în Parlament. Respectiv, corespunderea activităţii sale jurământului depus este prerogativa Parlamentului. Eu nu văd nicio contradicţie să examinăm această moţiune şi să luăm o decizie”, a constatat Reidman.

Pentru a pune capăt discuţiilor, Andrian Candu a venit cu propunerea de a-l ruga pe şeful Direcţiei generale juridice a Partlamentului, Ion Creangă, să pregătească o notă informativă la acest subiect şi la următoarea şedinţă a Biroului Permanent acest lucru să fie discutat. Propunerea însă nu a fost tocmai pe placul liderului comunist Vladimir Voronin.

„Înseamnă că sunt organe în Republica Moldova care nu sunt supuse nimănui. Niciun fel de control, niciun fel de audieri, nimic. Toţi în ţară trebuie să fie supuşi unor şi aceloraşi legi. Legea supremă este Constituţia, organul care este special instituit ca să controleze cum se execută Constituţia, încalcă Constituţia. Daţi să scriem un document că Curtea Constituţională nu se supune nimănui, în vecii vecilor, Amin!”, a propus Voronin.

„Curtea Constituţională într-adevăr nu se supune nimănui şi este independentă. Evident există un anumit control parlamentar, prin lege, atunci când Curtea Constituţională pregăteşte un raport de activitate şi mai ales raport de jurisdicţie constituţională şi, în baza legii, acel raport se expediază Parlamentului”, a conchis Candu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...