Planul este unul vechi de cinci ani, însă asociaţiile de profil din Scoţia s-au opus şi l-au atacat în instanţă. Miercuri, instanţa supremă din Regat a decis că impunerea unui preţ minim nu încalcă nicio legislaţie europeană, relatează The Telegraph.

Oficialii scoţieni au anunţat că vor implementa legea cât mai repede, fiind aşteptată să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Potrivit propunerii, o sticlă de băutură spirtoasă nu ar trebui să fie mai ieftină de 14 lire (peste 15 euro, peste 70 de lei, n.red.), în timp ce o sticlă de vin ar trebui să aibă un preţ minim de 4,69 lire (5,2 euro, 24 lei), iar un pachet de patru beri să coste cel puţin 4 lire (4,4 euro, 20 lei).

Potrivit propunerii, intenţia este de a-i face pe cei cu probleme să consume mai puţin, deoarece băuturile alcoolice foarte puternice se vând ieftin. În plus, măsura nu ar urma să afecteze barurile şi restaurantele. De exemplu, doi litri de cidru ar urma să fie crească de la 3,99 lire la 7,50 lire.

„E o decizie istorică şi înţeleaptă, un punct de reper în încercarea noastră de a întoarce Scoţia din relaţia problematică cu alcoolul”, a declarat Shona Robison, ministrul sănătăţii din Scoţia.

Promotorii măsurii au mai argumentat că, în timp ce proiectul de lege era dezbătut în instanţe, zeci de mii de oameni au murit din cauza alcoolului.

Pe de altă parte, asociaţiile de profil au spus că acceptă această măsură, dar că guvernul trebuie să sprijine industria whisky-ului de efectele negative ale legii. „E vital acest aspect pentru ca locurile de muncă şi investiţiile în industrie să nu fie periclitate”, a spus Karen Betts, directorul Asociaţiei de Whisky din Scoţia.

De asemenea, producătorii au mai spus că vor promova consumul responsabil de alcool.