Putin promite să discute pentru prima oară cu liderii separatişti din Donbas despre un schimb de prizonieri cu Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri că va discuta, pentru prima oară, cu cei doi lideri ai „republicilor” separatiste pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei, cu care va evoca un schimb de prizonieri de război, relatează AFP.

Această întâlnire va avea loc în urma unei cereri formulate miercuri de către politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, unul dintre reprezentanții Kievului în negocierile cu rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Medvedciuk, considerat un apropiat al președintelui rus, i-a cerut lui Putin, în cursul unei vizite la o mânăstire, în apropiere de Moscova, să intervină pe lângă liderii separatiști cu scopul de a face să avanseze problema unui schimb de prizonieri între rebeli și autoritățile de la Kiev în formatul „toți contra toți”.

„Voi face tot cea voi putea. Voi discuta cu liderii republicii Doneţk și republicii Lugansk. Sper că ceea ce propuneți să se realizeze cât mai rapid posibil”, a declarat Putin, citat de televiziunea rusă, conform news.ro.

Vladimir Putin nu a mai discutat vreodată în mod direct cu cei doi „președinți” ai „republicilor” autoproclamate în estul Ucrainei, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotniski.

Potrivit autorităților ucrainene, 152 de prizonieri militari sau activiști pro-Kiev sunt în continuare deținuți de separatiști. Potrivit lui Medvedciuk, Kievul este pregătit, la rândul său, să le predea rebelilor 306 persoane.

Ultimul schimb de prizonieri a avut loc în septembrie 2016, când doi susținători ai Kievului luați prizonieri de rebeli au fost eliberați în schimbul a patru separatiști.

Ucraina se confruntă din 2014 cu un conflict armat între forțe guvernamentale și separatiști pro-ruşi susținuți, acuză Kievul și Occidentul, de Rusia, care respinge aceste acuzații.

Acorduri de pace semnate la Minsk în februarie 2015 au condus la implementarea mai multor armistiții ce au redus în mare parte violențele, însă partea lor politică nu a fost pusă în aplicare vreodată. Beligeranții se acuză reciproc de acest eșec.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...