Intrigi de rang înalt în Biserica Ortodoxă Rusă. Patriarhul Kiril, nemulţumit de relaţia apropiată dintre Putin şi un episcop considerat „duhovnicul” acestuia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Patriarhul Kiril al Rusiei şi episcopul Tihon Şevkunov, numit în presa rusă drept „părintele duhovnicesc al lui Putin”, sunt în relaţii de conflict. Potrivit unor apropiaţi ai episcopului, patriarhul se arată nemulţumit de apropierea dintre Putin şi episcopul Tihon, precum şi ambiţiilor mari ale acestuia.

După cum informează postul TV de opoziţie „Dojdi”, care pregăteşte acum un film documentar „Duhovnicul”, dedicat episcopului Tihon, Kremlinul a întâmpinat nu o singură dată dificultăţi atunci când intenţiona să organizeze evenimente comune cu participarea preşedintelui rus, Vladimir Putin, patriarhului Kiril, dar şi episcopului Tihon Şevkunov. Despre aceasta a relatat un funcţionar de rang înalt, sub protecţia anonimatului, care a menţionat că patriarhul încerca să facă astfel ca „duhovnicul lui Putin” să nu participe la evenimentul preconizat.

Potrivit sursei citate, episcopul Şevkunov „o primeşte regulat” din partea patriarhului pentru exprimările sale publice şi nu doar, inclusiv în acele cazuri când episcopul îşi exprimă opiniile „ultraconservatoare”. Despre ce anume este vorba, sursa nu a precizat, dar a menţionat că Şekcunov şi patriarhul au avut viziuni diferite în legătură cu necesitatea de a reacţiona la filmul regizorului Alexei Uciteli, „Matilda”, lansarea căruia a avut loc cu scandal la Moscova, Sankt-Petersburg şi alte oraşe ruse.

„Biserica a înţeles rapid că trebuie să fie cât mai departe de această temă, întrucât evenimentele au început a se desfăşura în baza unui scenariui rău. Iar Şevkunov, cel mai probabil era de acord cu Poklonskaya (n.r. procurorul general al Krimeii, care s-a exprimat nu o singură dată împotriva prezentării acestui film)”, a menţionat o altă sursă, la fel, apropiată cercului puterii.

Cu toate acestea, funcţionarul consideră „gelozia” patriarhului drept una logică. „Preşedintelui îi este interesant să comunice cu Şevkunov, sunt în relaţii apropiate. Aceasta nu poate să nu-l întristeze pe patriarh”, a menţionat el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...