Sursa foto: (c) www.worldwildlife.org

Potrivit Worldwildlife.org, aceste animale, cu o înfăţişare asemănătoare unui urs, de până la 66 de centimetri lungime, au o blană pufoasă, de culoare roşcată, cu pete albe pe marginile feţei şi deasupra ochilor. Sunt animale extrem de acrobatice, care petrec majoritatea timpului în copaci.

Ei îşi folosesc cozile lungi, de până la 50 de centimetri, pentru a se acoperi în timpul iernii, în scopul a-şi asigura căldura. Panda roşu consumă în principal bambus, însă dieta sa include şi fructe, rădăcini, ierburi şi uneori peşte, ouă, rozătoare mici şi insecte. De altfel se spune că termenul de panda provine din cuvântul nepalez "ponya", care înseamnă bambus sau animal ierbivor.

Aproape 50% din habitatul acestor animale se află în Himalaya de Est, însă tăierea copacilor şi a bambusului a dus la scăderea populaţiei de panda roşu într-o mare parte a arealului în care acesta poate fi întâlnit.

Ele sunt adesea ucise atunci când sunt prinse în capcanele destinate altor animale, cum ar fi porcii sălbatici şi căprioarele, şi sunt sacrificate pentru blană în China şi Myanmar. De asemenea, pălării şi căciuli din blană de panda roşu au fost găsite spre vânzare în Bhutan.

Aproximativ 38% din habitatul potenţial al acestor animale se află în Nepal. Orice persoană găsită vinovată de uciderea, cumpărarea sau vânzarea unui exemplar de panda roşu se confruntă cu o amendă de până la 1.000 de dolari şi /sau până la zece ani de închisoare.