(foto) Despre ce au vorbit speakerii la Forumului Regional pentru Inovații în Guvernare 2017

IMG_6685

Experimentarea este deseori asociată cu biologia, chimia sau alte științe și mai puțin cu politicile publice. Totuși anume această metodă poate optimiza sectorul public atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și al costurilor de implementare. De această părere sunt participanții la sesiunile de lucru din cea de-a doua zi de desfășurare a Forumului Regional pentru Inovații în Guvernare: Spre Obiectivele Globale prin Guvernare Eficientă.

Experți din Marea Britanie, Armenia, Ucraina, Belarus, Singapore, Malaezia, Albania, Serbia și Moldova și-au împărtășit experiența privind practicile pe care le-au aplicat cu succes în țara lor.

„Înainte de a implementa o politică sau alta la nivel național, a menționat Vasant Chari, Consilier Senior pe Politici, Laboratorul de Politici Guvernamentale (Policy Lab) din Marea Britanie, ea trebuie testată la scară mică. De exemplu, noi îndemnăm funcționarii publici să iasă în teren, să se prezinte oamenilor drept experimentatori din cadrul Laboratorului nostru și să vadă cu ochii proprii ce reacție – pozitivă sau negativă – au oamenii la ideile pe care vor să le implementeze. Numai printr-o analiză riguroasă a acestor date, putem decide dacă merită sau nu a fi transpuse în realitate politicile publice.”

IMG_6445

Potrivit lui Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Legea cu privire la Guvern adoptată în anul curent este elementul inovator cheie care va contribui la creșterea performanței sectorului public. ”Noua lege are un limbaj modern, obiective centrate pe cetățeni și, cel mai important, definește clar principiile de colaborare a Guvernului cu celelalte puteri în stat și cu organele și instituțiile publice care sunt pe orizontală cu Guvernul. Vom crea condițiile necesare pentru transpunerea Reformei de la nivel central, la nivel local”, a menționat Iurie Ciocan.

_Z9A7553

Implicarea cetățenilor este crucială în elaborarea și testarea politicilor, mai ales când este vorba despre implementarea inovațiilor sociale. ”Atunci când ne așteptăm de la oameni să producă rezultate – ei nu o fac. Atunci când îi facem să conștientizeze realitatea și să vrea s-o îmbunătățească atât pentru beneficiile proprii, cât și pentru beneficiile comunității, ei vor lucra 24 de ore din 24”, susține Azman Hassan, Consultant principal la Unitatea de Management de Performanță și Livrare a Primului Ministru (Pemandu), Malaezia.

_Z9A0042

Republica Moldova deține experienţă la capitolul inovații în dezvoltare, Laboratorul de Inovaţii Sociale din Moldova (MiLab) – un proiect comun al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Cancelariei de Stat – fiind primul care a pus în practică designul centrat pe cetățeni, folosirea surselor alternative de date și datele generate de cetățeni, aducând beneficii sectorului public.

„Experimentarea politicilor economisește banii publici, susține Mariana Gurghiș, specialistă cercetare date, MiLab, colectarea opiniilor cetățenilor vizavi de procesul reformelor este importantă și nu s-a mai implementat în Republica Moldova. În prezent dezvoltăm un proiect în acest sens, la nivel național”.

IMG_6685

Forumul Regional pentru Inovații în Guvernare se desfășoară în perioada 14 – 16 noiembrie, fiind organizat de Laboratorul de Inovații Sociale din Moldova cu suportul Programulului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în parteneriat cu Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente