Pavel Filip: Peste 67 mii de persoane au beneficiat de creșterea pensiilor, la 1 noiembrie curent

După efectuarea anticipată a celei de-a doua etape de valorizare a pensiilor, la 1 noiembrie curent, 67 691 de persoane au beneficiat de creșterea pensiilor. Despre aceasta a anunțat astăzi Prim-ministrul Pavel Filip în debutul ședinței Cabinetului de miniștri.

„Am făcut acest pas înainte de termen, pentru că următoarea etapă era preconizată pentru 1 aprilie 2018, și îmi pare bine să vă spun că vedem rezultatele pozitive ale reformei. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă toți cei care critică reforma sistemului de pensii”, a spus Pavel Filip.

De valorizarea pensiei au beneficiat persoanele ale căror pensii au fost stabilite în anii 2009-2011. Astfel, pensiile pentru limita de vârstă s-au mărit cu sume cuprinse între 232 și 252 de lei pe lună, ceea ce reprezintă o creștere în medie cu 15-16%.

În același timp, pensiile de dizabilitate s-au majorat cu sume cuprinse între 380 și 408 lei lunar sau cu 36-39%, creșterea fiind mai mare decât cea estimată inițial.

Următoarele două etape de valorizare presupun creșterea pensiilor stabilite în anii 2012 – 2014 și, respectiv, în perioada 2015 – 31 martie 2017.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.