Dodon: Moldova şi Transnistria trebuie să aibă, buget, politică externă şi hotare comune, dar Chişinăul să nu ia „nicio copeică” din bugetul Tiraspolului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova şi Transnistria, ca parte a acesteia, trebuie să aibă o statalitate comună, precum şi un buget, sistem bancar, politică externă şi graniţe comune. În acelaşi timp, după „unirea” cu malul drept al Nistrului, regiunea transnistreană trebuie să-şi păstreze toate împuternicirile, Parlamentul, preşedintele, Guvernul şi flagul, iar Moldova nu trebuie să ia „nicio copeică” din bugetul Tiraspolului. Această părere a fost expusă de preşedintele Igor Dodon în cadrul unui interviu oferit pentru publicaţia rusă „Nezavisimaya Gazeta”, precizând totodată că nu contează dacă Moldova (unită cu Transnistria) va avea statut de federaţie sau oricare altul.

Potrivit lui Dodon, „pentru reunificarea ţării sunt două precondiţii: neutralitatea, recunoscută de jucătorii internaţionali (ideal ar fi – ca în Turcmenistan)” şi oferirea dreptului Transnistriei la „autodeterminare”, în cazul „pierderii de către Moldova a statalităţii tale”. „Deşi sunt convins că după unificarea ţării, în Moldova nu va mai avea niciodată o guvernare pro-unionistă”, a menţionat Dodon.

În opinia şefului statului, pentru Transnistria este ireal să devină independentă sau subiect al Federaţiei Ruse. Astfel, Tiraspolul are două scenarii: „fie să devină parte a Ucrainei, fie a Moldovei”. „Sunt convins că pentru Transnistria e mai bine să fie parte a Republicii Moldova”, a spus el.

Totuşi, potrivit lui Dodon, cu actuala majoritate parlamentară în Moldova este ireal să faci paşi concreţi în rezolvarea conflictului transnistrean. „Consider, că după alegerile în Moldova, atunci când va fi creată o majoritate pro-moldovenească în Parlament, din 2019 trebuie început a lucra asupra reglementării transnistrene”, a conchis Dodon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...