Igor Dodon roagă locuitorii municipiului Chișinău să iasă la referendumul din 19 noiembrie

Preşedintele Igor Dodon roagă locuitorii municipiului Chișinău să iasă la referendumul din 19 noiembrie. “Indiferent de opțiunile politice, de culoarea și preferințele geopolitice, rog ca locuitorii municipiului Chișinău să iasă la referendum și să expună poziția pe care o împărtășesc”, a scris astăzi şeful statului pe pagina sa de Facebook.

În aceeaşi postare, preşedintele Dodon a anunţat că a promulgat rectificarea la Legea bugetului pentru anul curent astfel încât referendumul din municipiul Chișinău să se desfășoare în conformitate cu legislația și fără impedimente.

Totodată, Igor Dodon a solicitat tuturor instituțiilor abilitate, în special Comisiei Electorale Centrale, Consiliilor electorale de circumscripție, birourilor electorale ale secțiilor de votare și altor instituții, să asigure buna desfășurare a acestui procedeu democratic.

“Referendumul este cea mai directă și bună formă de participare, și probabil, la momentul de față, una dintre puținele modalități reale de a da aprecieri activității unui funcționar. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova această procedură va fi desfășurată la nivel de capitală, ceea ce are și o importanță națională”, a adăugat Igor Dodon.

Referendumului local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă va avea loc pe 19 noiembrie curent.

Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis din funcție, prin intermediul unui referendum, sunt necesare peste 160 mii de voturi. La fel, pentru ca referendumul să fie validat, la scrutin ar trebui să participe nu mai puţin de o treime din cei peste 647 mii de alegătorii înscrişi pe liste.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.