Iurie Ciocan, gata să-şi aducă aportul pentru a-l putea demite pe Renato Usatîi din funcţia de primar de Bălţi: „Avem de perfecționat legislația”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale şi actual membru al acesteia, Iurie Ciocan, susţine că ar depune efortul pentru modificarea legislaţiei, astfel ca primarul general al municipiului Bălţi, Renato Usatîi, să poată fi demis şi organizate alegeri locale noi în capitala de nord a ţării. Asta în contextul în care preşedintele „Partidului Nostru”, care este şi edil al Bălţiului, de mai bine de un an se află la Moscova, de unde îşi continuă activitatea, în condiţiile în care în ţară este cercetat penal.

Potrivit lui Ciocan, „legislația stabilește foarte clar, lipsa în continuu timp de patru luni, duce la organizarea alegerilor locale noi în acea localitate”. Totuşi, nu avem alegeri locale noi în Bălți, „pentru că avem carențe în legislație”. „Este un caz paradoxal, primarul, din orice localitate, poate semna acte, documente și la distanță, poate făptui anumite acțiuni legate de administrarea primăriei. Poate semna dispoziții de deplasare și, în conformitate cu legislația muncii, fiind în deplasare, se califică ca exercitând atribuțiile sale la locul de muncă”, a declarat Iurie Ciocan în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, în contextul discuţiilor privind referendumul local din capitală, dar şi organizarea alegerilor locale noi în zece localităţi din ţară, care va avea loc duminică, 19 noiembrie.

Vedeţi şi: Câți oameni trebuie să voteze pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă astfel ca acesta să fie demis și ce urmează în acest caz. Răspunsul lui Iurie Ciocan

„Avem de perfecționat legislația la capitolul dat. Aici chiar ași pune mâna să perfecționez, pentru că avem o manipulare clară cu procedurile legale. Spiritul legii spune clar, patru luni lipsești, trebuie organizate alegeri legale noi, dar procedurile ne joacă festa”, a mai menţionat Ciocan.

Tot în cadrul emisiunii, în contextul discuţiilor cu privire la referendumul de revocare din funcţie a primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, Ciocan a amintit că din circa 15 referendumuri de acest gen organizate în Moldova, niciun primar nu a fost demis prin referendum. Asta deoarece, „rigorile care garantează stabilitatea în funcție pentru un primar sunt destul de mari”, fiind „o lege care garantează oricărui primar ales o stabilitate în funcție”.

Astfel, membrul CEC i-a propus moderatorului emisiunii „un exercițiu de imaginație” şi, deşi nu a dat nume, s-a referit anume la primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi, ales la data de 14 iunie 2015 cu peste 72% din voturile locuitorilor capitalei de nord a ţării. „Un primar, cum ar fi, de exemplu, un primar al unui oraș ales cu 72 la sută din alegători, mai are în comunitatea sa alți 28 la sută (de alegători), care nu au votat pentru el. Respectiv, dacă să admitem că cei 28 la sută se vor consolida și vor mai convinge alți 5 la sută din alegători să iasă la referendumul pentru revocarea primarului și să-l revoce cu o simplă majoritate dintr-o treime, nu este nici corect, nici legal, și nu dă o garanție de funcție, pentru că 72, în exercițiul nostru, de procente de alegători au susținut acest om, i-au dat votul de încredere”, a mai spus Ciocan.

Este de menţionat că, în pofida lipsei primarului, din momentul preluării funcţiei de primar de către Renato Usatîi, Primăria municipiului Bălţi a devenit cea mai transparentă autoritate publică locală din Republica Moldova. La această concluzie au ajuns experţii Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, care au plasat primăria capitalei de nord a ţării pe prima poziţie a raportului de monitorizare „Transparenţa în guvernarea locală: Între progres şi evoluţie”. Astfel, municipiul Bălţi este unica localitate din ţară care a fost inclusă în clasa „A+”, conform indicelui transparenţei, cu 83,5 puncte, fiind la o distanţă considerabilă faţă de următoarele localităţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...