UE trebuie să sporească presiunile asupra Rusiei în legătură cu Georgia, susțin Margot Wallstrom și Witold Waszczykowski

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Politica Uniunii Europene ar trebui să includă sancțiuni contra Rusiei pentru amestecul său în problemele altor țări, dar și încercări de a implica Moscova într-un dialog pe termen lung, a estimat marți șefa diplomației suedeze Margot Wallstrom, în timpul unei vizite în Georgia alături de omologul său polonez Witold Waszczykowski, relatează agenția de presă PAP.

Cei doi oficiali au vizitat satul Odzisi, aflat la limita administrativă cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud. Aceasta, la fel ca regiunea separatistă Abhazia, este sprijinită de Moscova.

„Este o situație foarte ciudată — în mijlocul Europei avem linii de separare ce arată ca granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. Această situație este inacceptabilă”, a spus Waszczykowski într-o conferință de presă, conform Agerpres.

„Suntem gata să facem tot ce putem pentru a încuraja ambele părți să coopereze și să găsească o cale de soluționare a acestui conflict”, a adăugat ministrul de externe polonez.

Potrivit acestuia, cazul regiunilor separatiste ale Georgiei ‘afectează masiv’ perspectivele europene ale țării. „Situația în care frontierele sunt instabile și nu sunt recunoscute de comunitatea internațională este o problemă nu numai pentru Uniunea Europeană, dar și pentru NATO. Probabil acesta este motivul pentru care Rusia încearcă să provoace asemenea conflicte, astfel încât să poată împiedica țări ca Georgia și Ucraina să intre în UE și NATO”, a susținut ministrul polonez Witold Waszczykowski.

În cursul zilei de marți, Wallstrom și Waszczykowski au vizitat biroul din localitatea Mtskheta al Misiunii UE de monitorizare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...