Rezultatele alegerilor prezidențiale arată că 48 la sută din populația Republicii Moldova este proeuropeană. Comentariul a fost făcut de fostul președinte al României Traian Băsescu, pe o rețea de socializare, în urma rezultatelor turului doi de scrutin. De asemenea, fostul consilier al lui Vladimir Plahotniuc, Cozmin Gușă, a spus că Maia Sandu a dus o bătălie „total inegală” cu un „sistem oligarhic”, în timp ce vicepremierul român Vasile Dîncu s-a simțit flatat de mobilizarea moldovenilor din diasporă.

Traian Băsescu a scris că Maia Sandu a pierdut alegerile prezidenţiale din cauza unui sabotaj masiv din partea presei controlate, a atacurilor din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, a transportării ilegale a votanţilor din stânga Nistrului şi a dezastrului creat de autorități în diasporă, unde extrem de mulţi moldoveni nu au putut vota din cauza lipsei buletinelor de vot.

Și fostul consilier al lui Plahotniuc, Cozmin Guşă, comentează rezultatele alegerilor prezidenţiale, declarând că Maia Sandu, candidata proeuropeană, ar trebui felicitată, întrucât a dus o bătălie „total inegală” cu un „sistem oligarhic”, cu mass-media obediente din Republica Moldova şi cu presa din România „care nu şi-a făcut treaba”.

În același context, publicația americană ''Time'' menționează faptul că, în urma scrutinului prezidențial, eforturile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană riscă să fie încheiate odată cu victoria lui Igor Dodon. Alegerile din 13 noiembrie au fost mediatizate intens de importante instituții media din lume, precum Reuters, Euronews, BBC, CNN, The Guardian sau Washington Post.