Consumul antibioticelor a sporit; Farmaciștii nu mai pot oferi aceste preparate în lipsa rețetei unui medic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consumul de antibiotice devine un fenomen tot mai răspândit în Republica Moldova. Aproape 10 la sută din consumul de medicamente constituie antibioticele. Astfel, autoritățile îndeamnă populația să trateze bolile infecțioase provocate de bacterii cu atenție sporită și doar la indicația unui specialist.

Oficialii au îndemnat toți cetățenii, lucrătorii medicali și responsabilii din sectorul agrar să utilizeze antibioticele cu atenție sporită și să se implice în combaterea fenomenului de rezistență la antibiotice.

Potrivit autorităţilor, în fiecare an, în lume, se înregistrează circa 440.000 de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente. Dintre acestea, circa 81.000 de cazuri se înregistrează în Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv Republica Moldova. La fel, peste 380.000 de europeni contractează anual infecţii cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25.000 persoane decedează anual datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice.

Medicii afirmă că, acest fenomen reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă linie.

„Am modificat ordinul cu privire la prescrierea şi eliberarea medicamentelor, care ne permite să monitorizăm acest proces şi să sancționăm abaterile comise de către farmaciști. Conform acestui ordin, farmaciștii nu mai pot oferi aceste preparate în lipsa rețetei. Dar, cel mai important este ca cetățenii să fie conștienți că atunci când au o problemă de sănătate trebuie să meargă la medic și să nu administreze antibioticele fără prescripție medicală” a declarat Stela Grigoraș, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Rezistența la antibiotice este considerată una dintre cele mai mari amenințări în domeniul sănătății publice la nivel global. Infecțiile provocate de microorganisme rezistente la preparate antimicrobiene cauzează spitalizarea de lungă durată și implică costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...