Consumarea frecventă a alcoolului omoară noile celule nervoase la adulţi, iar femeile sunt mai vulnerabile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cercetătorii de la University of Texas Medical Branch din Galveston au descoperit că alcoolul omoară celulele stem din creierul şoarecilor adulţi. Întrucât celulele stem ale creierului creează noi celule nervoase şi sunt importante pentru menţinerea funcţiilor cognitive, studiul poate deschide o nouă cale în combaterea alcoolismului cronic.

Consumarea excesivă a alcoolului duce la degradarea materiei cenuşii, care la rândul ei aduce o serie de probleme. În trecut, se credea că numărul de celule nervoase în creierul adult este fixat la începutul vieţii şi cea mai bună cale de a trata leziunile creierului este de a proteja celulele nervoase rămase.

În cadrul studiului, Wu şi colegii săi au putut folosi tehnologie de ultimă generaţie care le permite să monitorizeze celulele stem şi să observe cum acestea migrează şi se dezvoltă în celule nervoase specializate. Cercetătorii precizează că alcoolul a omorât majoritatea celulelor stem şi a redus producţia şi dezvoltarea noilor neuroni.

Savanţii au găsit că efectele consumului repetat de alcool diferă în funcţie de regiune. Regiunea creierului cea mai susceptibilă la efectele alcoolului a fost una dintre cele două regiuni ale creierului unde celulele sunt create la adulţi. De asemenea, au observat că femelele au fost mai susceptibile la efectele negative decât masculii, reducând mai mult numărul de celule stem.

Utilizând acest model, savanţii se aşteaptă să afle mai multe despre modul în care alcoolul interacţionează cu celulele stem, ceea ce va duce în ultimă instanţă la găsirea unor tratamente împotriva alcoolismului şi a leziunilor cerebrale rezultate în urma consumului excesiv de alcool.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...