Igor Boţan: Actuala guvernare vrea să ne convingă că tot răul a rămas în urmă, odată cu condamnarea lui Filat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Actuala guvernare de la Chişinău vrea să ne convingă că tot răul a rămas în urmă, odată cu condamnarea fostului premier Vlad Filat și, cumva, scoaterea din circuit a primarului general suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă. De această părere este analistul politic, Igor Boţan.

În opinia analistului, cei care vor să ne convingă că de-acum înainte lucrurile vor fi doar frumoase, curate și în albia integrării europene, nu pot să nu ia în considerare faptul că cetățenii nu au uitat de ce pârghii și metode s-au prevalat pentru a pune stăpânire și control pe viața publică din Republica Moldova.

„Actuala guvernare vrea să ne convingă că tot răul a rămas în urmă, odată cu condamnarea domnului Filat și, iată, scoaterea din circuit a lui Dorin Chirtoacă și, iată, iată, începe o pagină nouă, deja, în promovarea valorilor europene, a democrației, dar ei nu sunt, hai să spunem așa, inovatori în acest sens. Toate guvernările, peste tot în lume, așa au procedat și exemplele pe care le aduceți Dvs., citind o carte despre căderea Imperiului Țarist, doar confirmă proverbul că „nimic nou sub soare nu este”. Deci, tot ce e vechi și bine uitat este scuturat de praf și naftalină și este servit cetățenilor ca ceva nou”, spune Boţan.

„E important ca cetățenii să aibă ținere de minte și discernământ și să înțeleagă că cei care au participat de la bun început la partajarea instituțiilor de drept și de reglementare, iar acum sunt victime și plâng, aici în țară și peste hotare, despre ceea ce se întâmplă cu procuratura sau cu sistemul judiciar, sau în sistemul administrativ ș.a.m.d., ei poartă vină pentru ceea ce au făcut cu propriile mâini, iar cei care vor să ne convingă că de-acum înainte lucrurile vor fi doar frumoase, curate și în albia integrării europene, nu pot să nu ia în considerare faptul că cetățenii nu au uitat de ce pârghii și metode s-au prevalat pentru a pune stăpânire și control pe viața publică din Republica Moldova”, mai spune Boţan într-un interviu pentru Europa Liberă.

În context, acesta a afirmă că schimbarea sistemului de vot în unul mixt nu a avut loc întâmplător, în contextul în care în Georgia și în Ucraina se renunță la sistemul mixt.

„Da, buletinul de vot (este pârghia cea mai eficientă a cetățenilor – n.r.). Tocmai de aceea a și fost schimbat sistemul electoral aici, în Republica Moldova, și vedem că într-un context foarte interesant, atunci când în Georgia și în Ucraina se renunță la sistemul mixt, pe care anul curent Republica Moldova l-a încetățenit, și ne aduc drept exemplu ceea ce se întâmplă în Italia, unde Berlusconi și cu democrații de stânga, clericaliștii fac cam ceea ce în Republica Moldova fac socialiștii domnului Dodon, de asemenea”, mai spune analistul politic, Igor Boţan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...