Președintele Poloniei critică accentele xenofobe și antisemite ale marșului de la Varșovia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele conservator polonez, Andrzej Duda, a condamnat luni accentele naționaliste, xenofobe și antisemite ale unui marș spectaculos organizat sâmbătă la Varșovia de extrema dreaptă cu ocazia Zilei Independenței, transmite AFP, citată de Agerpres.

Imaginile acestei manifestații la care au participat mai multe zeci de mii de persoane, cu explozii de petarde, torțe fumigene și sloganuri violente au provocat un val de comentarii critice, inclusiv în media străine, unele dintre aceste denunțând un „marș fascist”.

Ministerul israelian de Externe și Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee, AJC) au îndemnat autoritățile poloneze „să acționeze” în urma acestei adunări, „utilizată pentru a propaga sloganuri ale adepților supremației rasei albe și retorică nazistă”, potrivit unui comunicat al AJC.

Luni, în cursul unei vizite în sudul Poloniei, Andrzej Duda a deplâns prezența unor „bannere aduse de persoane iresponsabile, al căror mesaj este inacceptabil pentru orice persoană onestă din Polonia, pentru că nu putem pune semnul egalității între patriotism și naționalism”.

„În țara noastră, nu este loc, nici acord pentru xenofobie, pentru un naționalism bolnav, pentru antisemitism”, a insistat șeful statului.

La rândul său, liderul partidului conservator naționalist la putere Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a declarat că a vorbi despre „60.000 de naziști” pe străzile Varșoviei, cum au făcut unii comentatori, înseamnă „să insulți oamenii onești, chiar dacă au avut loc incidente extrem de nefericite și absolut inadmisibile”.

„Este o marjă a unei marje”, a afirmat el la postul național de televiziune TVP Info.

Jaroslaw Kaczynski nu a exclus o „provocare” din partea „celor care vor să facă rău Poloniei”, fără să precizeze însă pe cine vizează.

Cu câteva ore mai devreme, purtătoarea de cuvânt a PiS, Beata Mazurek, a subliniat că partidul său a sărbătorit Ziua Independenței într-un alt oraș (la Cracovia) și nu a participat oficial la marșul de la Varșovia organizat de o mișcare de extremă dreaptă, Tinerii Poloniei Mari.

Sâmbătă, tineri îmbrăcați în negru, dar și familii cu cărucioare și persoane în vârstă, au defilat în rânduri compacte pe o distanță de trei kilometri în centrul Varșoviei sub o ploaie de drapele poloneze.

Participanții au intonat vechi cântece patriotice și religioase poloneze: „Dumnezeu, Onoare, Patrie” „Slavă eroilor noștri” sau „Îl vrem pe Dumnezeu”, din ultimul citând câteva versuri și președintele american, Donald Trump, într-un discurs ținut la Varșovia în luna iunie.

Grupuri mai mici au scandat sloganuri xenofobe ca „Polonia pură, Polonia albă”, „Refugiații afară”, potrivit AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...