Deputaţii PD, liberi să voteze cum vor proiectul privind introducerea „limbii române” în Constituţie. Plahotniuc însă vorbeşte româna

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat din Moldova nu are o poziţie unică în privinţa iniţiativei de modificare a Constituţiei cu introducerea sintagmei „limba română” în Legea Supremă. Astfel, în eventualitatea în care se va pune la vot acest proiect de lege, fiecare deputat democrat va lua o decizie reieşind din propriile viziuni. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, după şedinţa săptămânală de astăzi a formaţiunii, precizând că pentru Vlad Plahotniuc aceasta este limba română.

„Nu există o poziţie unică. Unii sunt adepţii limbii române, alţii sunt adepţii sintagmei limba moldovenească. Vreau să vă aduc la cunoştinţă doar că în discursul său pe care l-a avut, preşedintele Partidului Democrat s-a expus foarte clar că pentru dumnealui este limba română, iar ceilalţi îşi fac concluziile respective. Contează ca, indiferent cum o numeşte, să fie vorbită corect, să fie scrisă corect”, a transmis Gămurari cuvintele şefului său.

Astfel, acesta a fost mandatat să aducă la cunoştinţa opiniei publice că, „în eventuala situaţie când vor avea dezbateri în Parlament şi votarea, nu există o directivă din partea Partidului Democrat”. „Este o chestiune care ţine de aspectul intern, o chestiune care nu se vrea politizată şi fiecare [deputat] este liber să se expună privitor la această componenţă”, a conchis purtătorul de cuvânt al PD.

Întrebat dacă cei care s-au expus în privinţa sintagmei „limba moldovenească” ar fi de fapt dintre foştii deputaţi comunişti, Gămurari a evitat să ofere un răspuns ferm, menţionând doar că „viziunile sunt cunsocute, chiar dacă nu au fost exprimate public azi”


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...