Reacţia lui Plahotniuc faţă de cercetarea penală în România: Ordonanţa este pornită „pe fapte”, nu „pe persoană”. Platon vrea să se răzbune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, reacţionează prin intermediul purtătorului de cuvânt al formaţiunii, Vitalie Gămurari, la faptul că ar fi cercetat penal în România. Potrivit lui, Veaceslav Platon, care a depus plângerea, ar vrea să se răzbune pentru faptul că a fost condamnat în Republica Moldova, chiar dacă dosarul a fost depusă la 3 august 2016, pe când Platon se afla în arest la Kiev. Mai mult, Gămurari spune că ordonanţa de pornire a urmării este una „pe fapte” şi nu „pe persoană”.

„Se observă foarte clar că este manipultă această siutaţie, nu se face referinţă la textul concret că este pe fapte şi nu pe o persoană anume. În fapt, este vorba despre o plângere penală depusă de inculpatul Veaceaslav Platon împotriva domnului Vlad Plahotniuc şi această procedură este una care există în România şi oricare din Dvs., dacă aţi fi depus o asemenea solicitare, ar fi fost pornită urmărirea pe faptele respective, după care se trece la persoană”, a menţionat Vitalie Gămurari în cadrul briefingului săptămânal de la sediul PDM.

Mai mult ca atât, potrivit lui Gămurari, anticipând că o asemenea situaţie ar putea avea loc, Plahotniuc ar fi făcut anterior anumite demersuri faţă de organele de anchetă din România, inclusiv faţă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, prin care „a solicitat un răspuns clar dacă este vizat într-un dosar penal în România”, iar răspunsul a fost unul negativ, a spus purtătorul de cuvânt al PDM, fără a prezenta în ce perioadă Plahotniuc ar fi făcut demersurile, dat fiind că ordonanța de urmărire penală care îi vizează a fost pornită la 17 aprilie 2017.

Citește și: Plahotniuc şi-a luat ţeapă de la Platon: Afacerile de la Victoriabank, BEM, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering, oferite procurorilor români care au deschis dosar penal pe numele oligarhului

„Cei care fac denunţuri sau dau interviuri sunt persoane urmărite de spălare de miliarde de dolari sau sunt infractori condamnaţi la termeni grei. În acest context, apare întrebarea, fie că aceste persoane vor să se răzbune pentru faptul că au fost judecaţi pentru cele ce au comis, fie că au anumite interese. Cel mai grav este că declaraţiile lor sunt prezentate de unele instituţii mass-media ca fiind unele care sunt ultima şansă a adevărului, făcute de persoane de maximă credibilitate, dar nu din partea unor condamnaţi care se află în puşcărie”, a mai spus Gămurari în acest context, uitând probabil despre interviurile cu Valeriu Halupa, Gherman Gorbunţov şi alte persoane date la postul de televiziune care aparţine şefului său.

Nu în ultimul rând, acesta a menţionat că „suntem în faţa unui început prematur al campaniei electorale din partea partidelor politice în care se folosesc pe post de actori electorali infractori aflaţi în puşcărie”, iar asta ar indica „care va fi procedura şi forma campaniei electorale desfăşurate de unele partide politice”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...