Seismul cu magnitudinea 7,3 a afectat mai multe oraşe şi sate din zona muntoasă din provincia Kermanshah situată la graniţa cu Irak şi s-a produs în timp ce majoritatea populaţiei dormea.

Cel puţin 14 provincii din Iran au fost afectate de cutremur. Iran a declarat marţi o zi de doliu în memoria victimelor cutremurului, informează şi DPA.

Potrivit postului naţional de televiziune, mii de persoane s-au adăpostit în tabere improvizate în timp ce multe altele şi-au petrecut cea de-a doua noapte sub cerul liber de teama altor mişcări telurice după cele 193 de replici care au urmat seismului puternic.

O tânără rămasă fără adăpost din Sarpol-e Zahab, una dintre aşezările cele mai afectate, a declarat televiziunii de stat că familia sa a suferit de frig în timpul nopţii din cauza lipsei corturilor. ''Este o noapte foarte friguroasă... avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de orice. Autorităţile ar trebui să ajute mai repede'', a declarat aceasta.

Autoritatea cea mai înaltă din Iran, liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei a transmis luni un mesaj de condoleanţe şi a îndemnat agenţiile guvernamentale să facă tot posibilul să ajute populaţia afectată.

Poliţia din Iran, Gărzile Revoluţionare, şi forţele afiliate din miliţia Basij au fost trimise duminică noaptea în zonele afectate.

Preşedintele Hassan Rouhani va vizita zona marţi, a anunţat postul naţional de televiziune care a prezentat imagini cu membrii echipelor de salvare care căutau frenetic printre dărâmături la scurt timp după cutremur. Autorităţile iraniene au declarat, însă, că şansele de a găsi alţi supravieţuitori sunt extrem de mici.

Spitalele din regiunile învecinate au preluat mare parte dintre răniţi, conform televiziunii naţionale care a prezentat imagini cu supravieţuitori care aşteptau să fie trataţi. Sute de persoane cu răni grave au fost trimise la unităţi medicale din Teheran.

Semiluna Roşie din Iran a declarat că mii de persoane au primit adăposturi de urgenţă, însă lipsa apei şi a energiei electrice, dar şi drumurile blocate din unele zone, au împiedicat eforturile de aprovizionare.

''Oamenii din unele sate încă au nevoie stringentă de alimente, de apă şi adăpost'', a declarat postului naţional de televiziune guvernatorul din Qasr-e Shirin, Faramarz Akbari.

Peste 30.000 de locuinţe din regiune au fost afectate şi cel puţin două sate au fost complet distruse, conform autorităţilor iraniene.

Iran este una dintre ţările cele mai active seismic din lume, mai multe falii majore traversând aproape 90% din teritoriul ţării, iar cutremure devastatoare se produc frecvent. Cel mai violent cutremur din istoria modernă a Iranului a avut loc în iunie 1990, a distrus oraşele din nord Rudbar, Manjil şi Lushan, precum şi numeroase sate, numărul victimelor fiind de peste 37.000. Cutremurul produs în oraşul Bam, din sud-estul ţării, în decembrie 2003, a provocat moartea a 26.000 de persoane.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în provincia Sulaimaniyah din Irak din regiunea Kurdistan. Acesta a provocat moartea a cel puţin şase persoane în Irak şi rănirea altor peste 68. În nordul regiunii Kurdistanul Irakian şapte persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 325 au fost rănite, mai arată Reuters.