Linkuri accesibilitate

Blocul electoral condus de Iurie Leancă și PLDM îndeamnă la vot pentru Dorin Chirtoacă


În sprijinul candidatei socialiștilor la funcția de primar al capitalei, Zinaida Greceanîi, s-a pronunţat doar „Partidul Nostru”.

Cu trei zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor locale, PLDM şi blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” i-au anunţat pe candidații ale căror partide la funcţia de primar îi vor sprijini, inclusiv în Chişinău. Anunţuri similare au fost făcute anterior şi de alte partide.

Blocul electoral condus de Iurie Leancă va susține candidatul PL, Dorin Chirtoacă, la funcția de primar al Chișinăului în turul doi. Anunțul a fost făcut de Oazu Nantoi, care în primul tur a acumulat peste 10% din sufragii în capitală şi s-a clasat pe locul trei. Oazu Nantoi a reiterat că formațiunea pe care o reprezintă va participa la formarea unei majorități pro-europene în Consiliul Municipal Chişinău şi că deja a şi început negocierile cu PL.

Oazu Nantoi în studioul europei Libere
Oazu Nantoi în studioul europei Libere

„Pentru dezvoltarea Chişinăului ca municipiu şi pentru continuarea parcursului european al RM vă invităm să ieșiți la vot şi să-i acordaţi acest vot lui Dorin Chirtoacă.”

Cât priveşte alegerile de duminică în celelalte localităţi, Oazu Nantoi s-a rezumat în a îndemna alegătorii să susţină candidaţii blocului electoral rămaşi în turul doi în patru suburbii ale Chişinăului, la Durlești, Grătiești, Ghidighici și Tohatin.

PLDM a anunțat de o manieră mai timidă sprijinul pentru Dorin Chirtoacă. Liderul formațiunii Vlad Filat a îndemnat astăzi alegătorii să susţină candidații partidelor „democratice”.

„În localitățile în care în turul doi nu sunt candidaţi ai PLDM, inclusiv în capitala țării vă îndemnăm să optaţi pentru candidaţii partidelor de orientare democratică. Duminică trebuie să le dăm o ripostă exponenţilor forţelor ostile dezvoltării normale a RM.”

Mai mulţi reprezentanţi ai PD, între care şi Monica Babuc, votată în primul tur de 2% din alegătorii din municipiu, au anunţat anterior că îl vor susţine pe Dorin Chirtoacă, dar e vorba de o poziţie exprimată oficial de PD.

Unii analişti observă că sprijinul indirect al PLDM şi PD pentru candidatul liberalilor este mai curând forţat în lipsa unei alternative viabile, dar şi în speranţa că ar putea coopta PL în crearea unei majorităţi parlamentare.

În sprijinul candidatei socialiștilor la funcția de primar al capitalei, Zinaida Greceanîi, s-a pronunţat doar „Partidul Nostru”, al cărui candidat Ilian Caşu a acumulat în primul tur aproape 5% din voturi. PSRM şi Partidul Nostru au anunţat încă înainte de alegeri că se vor susţine reciproc.

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a declarat, săptămâna trecută, că PCRM nu va sprijini candidaţii altor partide în turul doi de scrutin, inclusiv în municipiul Chişinău.

Cel mai probabil electoratul comuniştilor va vota pentru Zinaida Greceanîi, cred unii analişti. În opinia lor, şansele dintre cei doi candidaţi la funcţia de primar al capitalei sunt foarte strânse.

Analistul politic Corneliu Ciurea crede că apelurile de susţinere reciprocă dintre partide sunt importante, însă nu neapărat influențează rezultatele acestui scrutin:

„Cred că aceste apeluri nu sunt decisive într-o campanie electorală, dar ele sunt importante pentru că reprezintă un efect de mobilizare. Nu neapărat aceste chemări vor determina rezultatele alegerilor, dar fără a fi ele făcute șansele candidaților devin mult mai mici.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG