Linkuri accesibilitate

Recursul la violență și lecția neînsușită a toleranței și acceptării unor puncte de vedere diferite


Mihai Andrieș după atac (Sursă foto: Unimedia)
Mihai Andrieș după atac (Sursă foto: Unimedia)

Opinii pe marginea agresării unui candidat PLDM în satul Racovăț, Soroca.

Au mai ramas trei zile, daca socotim si ziua de astazi, pina la al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din Moldova. Tensiunile politice cresc si un candidat din partea Partidului Liberal Democrat din satul Racovăţ, raionul Soroca, susține că ieri noapte a fost bătut cu bâta de oponentul său din partea formațiunii Patria și de două rude ale acestuia. Poliția a deschis un dosar penal și i-a reținut pe cei trei suspecți, în timp ce victima a ajuns la spital cu mai multe traumatisme. Nu este primul caz de violență din această campanie electorală. Corespondenta noastră a încercat să afle de ce candidații şi susținătorii electorali încearcă să-şi facă dreptate cu pumnii.

Oamenii legii au fost apelați în toiul nopții, când candidatul PLDM, Mihail Andrieş, a anunțat că a fost agresat de trei persoane cu cagule pe cap. Ulterior el a povestit polițiștilor că cei trei l-au lovit cu bâtele în mai multe zone ale corpului și după ce au crezut că el și-a pierdut cunoștința și-au scos măștile. Doar astfel, a declarat Mihail Andrieş, că i-a recunoscut pe făptași.

Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Soroca, Ludmila Sochircă, a spus că polițiștii i-au reținut pentru 72 de ore pe cei trei bănuiți – un fost primar și două rude ale acestuia - și că încearcă să stabilească care au fost cauzele altercației. Ea a mai comunicat că dacă vor fi găsiți vinovați cei trei riscă pedepse de la 3 la 7 ani de închisoare.

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

În eventualitatea în care un candidat va rămâne la spital, iar celălalt în arest, alegerile oricum vor avea loc duminică în această localitate, a spus președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

„În cazul în care cel declarat câștigător în urma alegerilor va fi cumva condamnat, atunci sigur că va fi declarat vacantă funcția de primar și noi vom merge pe organizarea unor noi alegeri. Eu cred că instituțiile de la noi din țară sunt capabile să-și facă treaba”.

Potrivit lui Iurie Ciocan, cazurile de violență din campania electorală de la Băcioi şi Racovăţ și din ziua scrutinului din 14 iunie de la Topala au loc pentru că alegătorii sunt, de regulă, mai agitați când e vorba de scrutinele locale.

Pavel Postica
Pavel Postica

Pentru juristul Pavel Postică, de la Promo-Lex, organizație ce monitorizează campania electorală, actele de violență s-au înmulțit față de alte alegeri, iar acest tip de comportament, în opinia sa, ține de cei şapte ani de acasă. El a amintit de altercațiile din satul Topala, raionul Cimișlia, unde în ziua primul tur de scrutin s-a iscat o ceartă soldată cu vandalizarea secției de vot și anularea alegerilor. Atunci printre primii care au împărțit pumni, precizează Pavel Pastică, au fost membrii biroului electoral. În această săptămână a avut loc o altă confruntare la Băcioi, o suburbie a Chișinăului, între membrii PD şi PL, care s-au îmbrâncit și au aruncat cu pietre unii în alții.

Pavel Postică sugerează că politicienii de la centru, și partidele în general, trebuie să sancționeze disciplinar acest fel de comportament, în caz contrar societatea se va obișnui cu astfel de situații.

„Toți alegătorii, și în general toți actorii procesului electoral, trebuie să conștientizeze că în alegeri se dă o luptă de idei, de promisiuni, de fapte care au fost sau nu realizate, dar ei iau prea aproape această luptă și încearcă să explice prin aplicare violenței”.

Partidul Nostru anunţă că va efectua o anchetă internă privind cele întâmplate în satul Racovăţ, raionul Soroca, iar dacă vina reprezentantului său la funcţia de primar va fi dovedită, el va fi pedepsit.

Nicolae Negru
Nicolae Negru

După părerea analistului Nicolae Negru apelul la violență are mai multe cauze, de la știrile difuzate de presă până la neîncredere cetățenilor în instituțiilor statului, din care cauză, aceștia deseori cred că ei își pot face singuri dreptate, chiar dacă uneori recurg la forță.

„Mai este un aspect: noi aparținem, totuși, din punct de vedere informațional, spațiului estic și în acest spațiu recursul la violenta, la diferite metode de presiune, nu neapărat cu ajutorul cuvintelor, dar care iau alte forme, agresive de multe ori, cred că își spune asta cuvântul”.

În cele din urmă, notează Nicolae Negru, indiferent cât de silitor ar fi elevul Republica Moldova, la capitolul cultură politică este un începător, una dintre lecțiile neînsușite rămânând a fi toleranța sau acceptarea diferitor puncte de vedere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG