Moldova în topul statelor prioritare care beneficiază de asistenţă din partea Estoniei// INTERVIU

Stabilite acum 25 de ani, relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Estonia au contribuit la extinderea cooperării în diverse domenii. În prezent ţara noastră este în în topul statelor prioritare care beneficiază de asistenţă din partea Guvernului Estoniei.

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Estonia, Inga IONESII, se referă la cele mai importante aspecte ale cooperării moldo-estoniene.

 Doamnă ambasador, anul aceste este unul deosebit în contextul cooperării bilaterale moldo-estoniene. Se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Cum au evoluat acestea şi cum le apreciaţi în prezent ?

Republica Moldova şi Republica Estonia se bucură de o relaţie specială, prin prisma istoriei comune şi proximităţii geografice. În ultimii 10-15 ani se atestă o aprofundare a relaţiilor atât pe dimensiunea bilaterală, cât şi pe cea multilaterală, fiind înregistrate progrese semnificative în diverse domenii de cooperare. Relaţia dintre statele noastre a ajuns să fie astăzi apreciată drept una strategică, fapt confirmat prin numeroasele vizite reciproce la nivelul şefilor de stat, de guvern, parlament, miniştri de externe, precum şi la nivelul societăţii civile şi business-ului.

Pe parcursul ultimilor ani Republica Estonia a sprijinit intensiv Republica Moldova în procesul de transformare democratică, reforme structurale şi modernizare. În special merită remarcată asistenţa tehnică acordată Republicii Moldova, fiind în topul statelor prioritare care beneficiază de asistenţă din partea Guvernului Estoniei, iar dacă luăm în calcul doar cifrele de anul trecut, a contribuit la implementarea a 25 de proiecte pe teritoriul ţării noastre în domenii, precum buna guvernare, medicină, sistemul de asigurare medicală, educaţie, mediu, tehnologii informaţionale şi alte domenii importante.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, pot să afirm cu totală convingere că relaţia bilaterală dintre Republica Moldova şi Republica Estonia este una consolidată, de prietenie, bazată pe respect, încredere şi suport reciproc, elemente care contribuie semnificativ la promovarea dialogului politic şi aprofundarea cooprerării bilaterale în beneficiul ambelor state. Republica Moldova cu siguranţă va continua să depună toate eforturile pentru a fortifica relaţia bilaterală cu Republica Estonia şi sunt ferm convinsă că prin eforturi comune vom reuşi să promovăm legăturile comerciale, economice și culturale în beneficiul popoarelor noastre.

Îmi exprim speranţa că Moldova, la fel ca și Estonia, se va regăsi într-o viitoare perspectivă în marea familie a statelor membre ale UE.

Dimensiunea economică este foarte importantă în contextul cooperării între două state. Care este volumul schimburilor comercual-economice dintre Republica Moldova şi Republica Estonia şi ce produse moldovenești se găsesc pe piața estoniană?

Principalele produse care se găsesc pe piața estoniană sunt cele agricole, cum ar fi fructele și legumele proaspete și procesate, sucuri, nuci și tradițional, sigur că  vinurile și băuturile tari. Spre regret comerțul exterior dintre Moldova și Estonia, conform datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, denotă pe parcursul ultimilor ani o scădere, dar totodată, daca e  să examinăm pe fiecare poziție în parte,  putem constata o majorare a exporturilor de struguri, prune, nuci și vinuri.

Volumul comerţului moldo-eston în prima jumătate a anului 2017 a înregistrat 3,8 mil. USD, dintre care exportul 1,4 mil. USD, iar importul 2,4 mil. USD. Deşi  aceste cifre par nesemnificative, totuşi ele reprezintă o bază pentru o dezvoltare progresivă în continuare a schimburilor comerciale, iar Ambasada Republicii Moldova la Tallinn depune toate eforturile pentru promovarea companiilor noastre pe piaţa estonă.

Cum a influențat intrarea în vigoare a Acordului de Asociere nivelul schimburilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Estonia?

Intrarea în vigoare a acestui Acord a influențat în general pozitiv relațiile comerciale cu toate statele membre UE, oferind o oportunitate excepțională producătorilor autohtoni să exporte produse în regim facilitar pe o piață de 500 mln de consumători. Din momentul intrării în vigoare a Acordului de Asociere și DCFTA, companiile moldovenești, în special cele din sectorul agricol, au avut posibilitatea să benefecieze de finanțare din fondurile europeane  pentru dezvoltarea propriilor afaceri, bazate pe tehnologii și standarde noi. Astăzi companiile din Moldova care dispun de certificate corespunzătoare și asigura calitatea produselor exportă cu mult mai simplu pe piața UE, iar  Estonia face parte din această piață. În acealași timp, piața Estoniei este una specifică – fiind o piață mică cu doar puţin peste un milion de consumători, aceasta nu tot timpul prezintă interes pentru business, deoarece transportarea și logistica deseori este mai costisitoare decât volumele exportate. De aceea, Ambasada Republicii Moldova în Estonia în cooperare cu Ambasadele  de la Riga și Vilnus încearcă să dezvolte un concept de abordare regională și promovarea în comun a produselor moldovenești pe aceste trei piețe.

În prezent Estonia deţine preşedinţiarotativă a Consiliului Uniunii Europene. Cum puteți aprecia președinția estoniană, ce evenimente remarcabile au avut loc ?

Pe data de 1 iulie curent Estonia a preluat Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, stabilindu-şi nişte priorităţi bine definite, relaţia cu statele din Parteneriatul Estic, inclusiv cu Republica Moldova, fiind una din priorităţile de bază. În perioada Preşedinţiei, Estonia a organizat cu succes numeroase reuniuni de nivel înalt la care au participat şefi de state, guverne, minştri şi factori de decizie atât din statele membre ale UE, cât şi din statele membre ale PaE. Merită remarcate vizitele oficialilor din Republica Moldova din domeniul justiţiei, afacerilor interne, transporturilor, tehnologiilor informaţionale, precum şi vizita viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, care a participat la o reuniune informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE și din țările Parteneriatului Estic. Toate aceste evenimente au reprezentat o bună oportunitate de a discuta despre stadiul curent şi evoluţiile viitoare ale relaţiilor Republicii Moldova cu UE, oficialii noştri primind mesaje de susţinere în ceea ce priveşte realizarea agendei de reforme, precum şi în procesul de implementare a Acordului de Asociere şi DCFTA. Astfel, cu siguranță putem numi această președinție una foarte activă și productivă, și felicita Estonia cu ocazia organizării excelente a evenimentelor desfăşurate. La fel, vreau să exprim convingerea că Summit-ul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie de la Bruxelles va fi unul de succes comun şi cu realizări solide pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Anatol CACIUC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.