Actualitate

Colesterolul crescut îngroaşă arterele. Dieta care menţine inima şi vasele de sânge sănătoase

Atunci când colesterolul din sânge creşte, el îngroaşă arterele transformându-le în tuburi rigide, care împiedică circulaţia sângelui şi aprovizionarea cu nutrienţi a organelor vitale. Boala se numeşte ateroscleroză.

Două sunt sursele prin care colesterolul este prezent în corp: prin consumul de grăsimi animale – colesterol exogen – şi în urma fabricării lui de către ficat – colesterol endogen. Nivelul normal de colesterol din sânge este între 150 şi 200 de miligrame pe decilitru, din care 20-25% este datorat celui exogen. Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, consumul de colesterol trebuie limitat la sub 300 de miligrame pe zi.

Creşterea colesterolului total şi a celui rău – LDL – sunt factori de risc cardiovascular, astfel că dieta este importantă pentru că prin intermediul ei putem controla aportul de grăsimi animale consumate. Alimente precum gălbenuşul de ou, preparatele pe bază de creier, ficat, carne de porc, unt, mezeluri trebuie eliminate şi încurajat consumul de peşte şi carne de pasăre.

Potrivit „Ghidului de nutriţie“, coordonat de prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, deşi creveţii  au un conţinut ridicat de colesterol au în componenţa lor şi anumite substanţe – steroli non-colesterolici – care intră în competiţie cu colesterolul pentru absorbţie şi, din acest motiv, sunt recomandabili, comparativ cu carnea de vită, de oaie sau de porc, al cărui consum trebuie limitat.

Potrivit aceleiaşi surse, cu excepţia brânzei de fermă – telemea – şi proaspete, majoritatea tipurilor sunt bogate în colesterol, astfel că ar trebui limitat consumul. Se poate face acest lucru prin înlocuirea cu brânzeturi fără grăsimi sau cu conţinut mic, obţinute din produse vegetale.

Multe produse alimentare preparate acasă – prăjituri checuri, plăcinte – conţin cantităţi crescute de grăsimi saturate sub formă de unt, lapte integral, ouă şi untură. Recomandarea este ca aceste produse să fie preparate cu lapte degresat – în loc de lapte integral – şi de margarină – în loc de unt sau untură.

Alte metode prin care poate fi scăzut colesterolul „rău“ şi crescut cel „bun“ sunt folosirea uleiului de floarea-soarelui, măsline sau porumb; consumul de fibre alimentare şi consumul moderat de alcool – aproximativ 10 grame pe zi.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *