18:18:22 23.04.2024
Stiri

Federica Mogherini anunță o zi ISTORICĂ pentru UE: Lansăm o nouă pagină pentru apărarea europeană

Știri 13.11.2017 17:20 Vizualizări3350 Autor: Ziarul National
Federica Mogherini anunță o zi ISTORICĂ pentru UE: Lansăm o nouă pagină pentru apărarea europeană Euractiv


La un an distanță după ce au făcut un prim pas spre o ”autonomie strategică” a Uniunii Europene prin lansarea planului de implementare în domeniul securității și apărării, miniștrii de Externe și ai Apărării din țările UE se întrunesc luni în format comun pentru a semna scrisorile de notificare a Cooperării Structurate Permanente (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene în ceea ce ar putea reprezenta piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.

„Așadar, astăzi vom lansa o nouă pagină pentru Apărarea Europeană și cred că aceasta va fi știrea zilei”, a precizat șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

Ceremonia de semnare a acestor scrisori va avea loc înaintea reuniunii comune a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării. Reuniunea comună va fi precedată întrunirea miniștrilor de Externe care vor discuta dimensiunea comunicării strategice, iar ulterior, miniștrii Apărării vor discuta cooperarea UE-NATO împreună cu secretarul general, Jens Stoltenberg.

„Cu acest prilej, România va confirma formal participarea la PESCO, notificarea de participare urmând să fie semnată de ministrul afacerilor externe și ministrul apărării naționale”, au declarat surse oficiale pentru CaleaEuropeana.ro.

„Astăzi va fi o zi istorică pentru apărarea europeană. Astăzi, după atâția ani, va fi inițiată prevederea Tratatului de la Lisabona care stabilește posibilitatea ca statele membre ale Uniunii Europene să aibă o cooperare structurată permanentă în domeniul apărării. Mă aștept să primesc o scrisoare – o scrisoare de notificare – din partea unui număr mare de state membre, mai mult de 20, indicând voința lor de a începe o cooperare structurată permanentă. Acest lucru ne va permite să pregătim o decizie a Consiliului în următoarele săptămâni”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Cel puțin 20 de țări membre ale UE se vor alătura în lansarea PESCO, susținută puternic de Germania și de Franța, și prin intermediul căreia statele participante își propun, printre altele, reducerea numărului de sisteme de arme, prevenirea duplicărilor militare, îmbunătățirea operațiunilor comune și formarea în comun a ofițerilor militari.

„Mă aștept la următorul Consiliu Afaceri Externe să se adopte această decizie formală, astfel încât să putem lansa pentru prima dată o cooperare structurată permanentă europeană în domeniul apărării cu proiecte concrete pe care statele membre le-au prezentat deja – peste 50 de proiecte concrete în domeniul capabilităților și în domeniul operațiunilor”, a mai spus Mogherini.

Prin participarea la PESCO, România își va exprima intenția preliminară de participare la un set inițial de 10 proiecte, din cele avansate până în prezent de către statele membre, condiționat de acceptarea acestora în cadrul PESCO și a căror dezvoltare ulterioară corespunde priorităților naționale privind dezvoltarea capabilităților militare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md