Sancţiunile sunt impuse în contextul în care situaţia politică din Venezuela s-a transformat în haos în urma mai multor încercări eşuate de dialog între Administraţia preşedintelui Nicolas Maduro şi opoziţie.

Pe lângă embargoul asupra armelor, decizia UE stabileşte cadrul legal pentru sancţionarea unor persoane şi entităţi din Venezuela în cazul în care aceste măsuri sunt considerate necesare.

"Aceste măsuri vor fi folosite într-un manieră graduală şi flexibilă şi pot fi extinse, prin vizarea celor implicaţi în nerespectarea principiilor democratice ori a statului de drept şi încălcări alte drepturilor omului", se afirmă într-un comunicat al miniştrilor de Externe din UE.

Uniunea Europeană a cerut Guvernului de la Caracas să "restaureze de urgenţă legitimitatea democratică" a Venezuelei prin organizarea de alegeri.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi. Opoziţia îl acuză pe liderul de la Caracas că apelează la manevre politice pentru a evita declanşarea de alegeri anticipate şi pentru a acumula şi mai multă putere. După luni de proteste violente, Maduro a dispus crearea unei Adunări Constituante, care este controlată de partidul de guvernământ, ca să contracareze Parlamentul dominat de opoziţie.

În condiţiile unei crize economice şi politice profunde, regimul preşedintelui Nicolas Maduro din Venezuela a devenit tot mai dependent de Rusia pentru finanţare, oferind în schimb Moscovei active ale companiilor de stat, în special din industria petrolieră, se arată într-o analiză publicată în luna august de agenţia de ştiri Reuters.