Actualitate

Ce păţesc cei care beau constant apă cu lămâie. Are efect distrugător

Zambetul alb și strălucitor a devenit unul dintre criteriile de frumusețe în ziua de astăzi, fapt pentru care multe persoane optează pentru soluții extreme, precum albirea dentară sau fațetele dentare. Pentru a evita inconvenientele inerente ale acestor proceduri, specialiștii recomandă prevenirea patarii danturii prin adoptarea unor schimbări în dietă – una dintre cauzele externe ale colororarii dintilor.

„Alimentele și băuturile care colorează dintîi sunt cele care conțin acizi, tanine și alte substanțe cromogene. Acizii scot calciul din dinți producând microcavitati în care pătrund mai ușor substanțele cromogene (substanțe intens colorate ce adera de dinte). La unele dintre aceste alimente am putea renunta, însă altele sunt benefice pentru sănătate, astfel încât este recomandat consumul lor cu moderație”, spune doctor Mihaela Dan.

Cafeaua. Consumul de cafea este mai puțin blamat decât al altor băuturi, ba chiar susținut de unele persoane pentru anumite efecte pozitive. „Din păcate, băutură nelipsită din rutină de dimineață a multor persoane îngălbenește dintîi atât prin conținutul de substanțe cromogene, dar și prin conținutul crescut de acizi – lucru mai puțin cunoscut. Un sfat pentru scăderea acidității este adăugarea laptelui în cafea”, recomandă specialistul ortodont.

Citricele. Apă caldă cu lămâie dimineață a devenit o regulă de baza în diete, însă această băutură foarte acidă poate eroda smalțul din dinți. “În general, citricele erodează la nivel microscopic smalțul, producând microcavitati în care se depun substanțele colorante”, adaugă doamna doctor Mihaela Dan.

Ceaiul. Poate este surprizantor pentru unele persoane, dar ceaiul pătează dintîi chiar mai mult decât cafeaua, din cauza taninelor și acizilor. Ceaiul verde produce patarea în gri a dinților, greu de îndepărtat, iar ceaiul negru îngălbenește smalțul.

Vinul. Deși unele persoane spun că este recomandat pentru sănătatea inimii, vinul nu este cea mai bună alegere dacă ne dorim dinți albi și strălucitori. Taninele și acizii pe care această băutură îi conține au același efect de colorare că și în cazul ceaiului. În plus, alcoolul are un efect de deshidratare, iar scăderea fluxului salivar favorizează și mai mult colorarea dinților, deoarece aceștia nu mai sunt spălați în mod natural de salivă.

Fructe, legume și sucuri naturale de fructe. Din păcate, coacăzele, afinele, sfeclă roșie (prin substanțele colorante), roșiile (prin conținutul de acizi) pătează dintîi cu atât mai intens cu cât sunt consumate mai frecvent și în cantități mai mari.

Jeleuri și bomboane colorate. Consumate mai puțin de adulți și mai mult de copii, coloranții alimentari din compoziția lor se depun încet-încet pe suprafață smalțului dentar și devin hrană pentru bacteriile din gură. “Când bacteriile se hrănesc cu aceste zaharuri, sunt eliberați acizi care favorizează deteriorarea dinților, patarea lor și apariția de carii dentare”, spune specialistul ortodont.

Curry. Deși mirodeniile exotice pot oferi un gust deosebit mâncării, în același timp ele pot și colorara dintîi din cauza pigmentarii lor profunde. Cea mai bună metodă de a preveni efectele negative este să le mâncăm nu foarte frecvent.

Prin urmare, dacă unele cauze ale ingalbenirii dinților (afecțiuni generale, unele medicamente etc.) nu sunt în controlul nostru, alimentația și fumatul în schimb sunt relativ ușor de monitorizat, astfel încât să reducem la minimum efectele negative asupra aspectului estetic al danturii noastre.

Sursa: doctorulzilei.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *