Folosirea alfabetului latin pentru “limba moldovenească” se pedepsește cu 50 de euro în Transnistria

Utilizarea alfabetului latin pentru “limbă moldovenească” poate fi pedepsită cu o amendă de peste 50 euro în Transnistria, se menționează într-un raport Promo-LEX, care arată că în prima jumătate a acestui an nu au avut loc îmbunătățiri privind situația drepturilor omului în stânga Nistrului.

Însă, Promo-LEX constată că ar putea fi înregistrate progrese dacă organizațiile neguvernamentale, jurnaliștii și avocații ar putea activa nestingherit, iar vinovații de încălcarea drepturilor omului ar fi trași la răspundere.

Libertatea circulației, dreptul la educație și la proprietate sunt încălcate frecvent în regiunea transnistreană. Spre exemplu, cele 33 de posturi vamale ilegale creează piedici directe pentru exercitarea dreptului la libera circulație, inclusiv prin obligația de completare a ”cărții migraționale.” Mai mult, continuă practica menținerii listelor cu persoane ”indezirabile” care este modificată fără criterii clare.

50€ amendă pentru utilizarea alfabetului latin

Dreptul la educație are numeroase restricții în regiune, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină. Astfel, simpla utilizare a alfabetului latin pentru limba  ”moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 euro. Iar în cazul Liceului ”Evrica” din Râbnița, instituția este obligată să plătească peste 30.000 euro anual pentru închirierea spațiului.

Mii de fermieri nu-și primesc înapoi pământurile, timp de 13 ani

Locuitorii din raionul Dubăsari au rămas fără terenurile lor agricole deja timp de 13 ani, în timp ce așa-numita administrație transnistreană a dat aceste pământuri în arendă unor agenți economici locali. Problema capătă proporții atunci când devine cunoscut faptul că aceste terenuri au o suprafață de circa 6.500 hectare – aproape jumătate din teritoriul acestui raion.

Autoritățile nu au rezultate palpabile

Deși președintele Igor Dodon  se pare că a stabilit o relație de amiabilă cu reprezentanții regimului de la Tiraspol, în urma întâlnirilor cu Putin și cu alți oficiali din administrația Kremlinului, nu au rezultat abordări concrete. La rândul lor, funcționarii din Biroul pentru reintegrare, după cele circa 50 de întâlniri cu partenerii externi, nu au stabilit un mecanism eficient de observare sau asigurare a drepturilor omului în regiune.

Mai mult, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200.000 euro. Pe de altă parte, în urma hotărârii Curții Constituționale prin care au fost declarate ilegale trupele și bazele militare staționate pe teritoriul Moldovei dar controlate de către alte state, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.

Curtea Europeană – instanța internațională care examinează încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană

Potrivit Promo-LEX, ”hotărârile pronunțate de CtEDO necesită să fie promovate mai intens de către instituțiile relevante, astfel încât să fie găsite metode eficiente de observare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.” În caz contrar, se perpetuează situația în care cei ce au nevoie de ajutor sunt descurajați să îl ceară, iar cei vinovați de comiterea încălcărilor nu sunt trași la răspundere.

Încălcările constatate, însă, ar putea fi remediate mai rapid dacă organizațiile internaționale (Națiunile Unite, Consiliul Europei, Uniunea Europeană) ar pune presiune pe administrația regională pentru ca jurnaliștii, organizațiile neguvernamentale și avocații, inclusiv din partea dreaptă a râului Nistru, să poată activa nestingherit  în regiune. În rezultat, experții ar putea veni cu soluții clare și bune pentru garantarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană este realizată de Promo-LEX în cadrul proiectului ”Promovarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova” susținut financiar de către National Endowment for Democracy.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare