Nivelul ridicat al umidităţii atmosferice, de aproximativ 98%, a contribuit la formarea unei pelicule dense de smog deasupra oraşului, conform unui reprezentant al Departamentului Meteorologic din India. Acest smog ar putea să fie dispersat abia marţi sau miercuri când sunt anunţate precipitaţii.

În fiecare iarnă regiunea oraşului New Delhi se confruntă cu uriaşe valuri de poluare atmosferică. Temperaturile mai scăzute şi lipsa vântului fac ca particulele poluante cu diametre mai mici de 10 micrometri (PM10), cele mai periculoase, să se menţină în suspensie în atmosferă, ajungând la un nivel de peste 50 de ori mai mare decât cel considerat sigur de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Autorităţile din Delhi au declarat stare de urgenţă, au închis şcolile şi i-au sfătuit pe cei care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, precum şi copiii şi bătrânii să rămână în case. De asemenea, a fost interzisă circulaţia camioanelor în interiorul oraşului, au fost sistate lucrările pe şantierele de construcţii şi a fost interzisă folosirea generatoarelor diesel.

Conform autorităţilor, principalul motiv al acestui val de poluare este faptul că fermierii au ars miriştile din jurul oraşului pentru a curăţa terenul cultivabil. Până când această problemă este abordată, locuitorii din New Delhi vor continua să respire aerul poluat, a adăugat el.

New Delhi, un oraş cu o populaţie de 19 milioane de locuitori, a fost inclus printre oraşele cele mai poluate din lume în studiile din ultimii ani, iar eforturile de a limita înrăutăţirea calităţii aerului nu au dat roade până în prezent, notează DPA.