Actualitate

Reprezentanţele diplomatice ale SUA în Rusia, păzite de firma unui fost general KGB

Departamentul de stat a semnat un contract cu Elite Security Holdings, fondat de fostul general KGB, Viktor Budanov, un prieten apropiat al spionului britanic care a trădat, Kim Philby. Compania a primit un contract de aproape 3 milioane de dolari.

 Washingtonul susţine că nu a avut altă opţiune din moment ce agenţii de securitate care păzeau până acum ambasada americană au fost printre cei vizaţi de ordinul dat de Putin pentru reducerea personalului lor de la misiunile diplomatice din Rusia.

 Nicio companie americană nu îndeplinea criteriile cerute de Departamentul de Stat, iar din Rusia a fost doar una, cea a fostului general KGB Viktor Budanov, un ilustru ofiţer sovietic. Generalul Budanov a devenit unul dintre cei mai iluştri agenţi ai KGB-ului. El s-a împrietenit cu Kim Philby, agentul dublu britanic care a fost descoperit în 1963 că spiona pentru Uniunea Sovietică.

 Harold Adrian Russell „Kim“ Philby ce a trăit între 1912 -1988. Agent al Secret Intelligence Service (MI6) a spionat pentru NKVD şi KGB. În 1963 s-a descoperit că Kim Philby era membrul unui cerc de spioni, cunoscut azi drept Grupul din Cambridge din care făceau parte : Donald Maclean, Guy Burgess, Anthony Blunt şi John Cairncross.

 Într-un interviu din 2007, generalul Budanov a spus că la sfârşitul anilor 1980 a activat drept agent KGB în Germania de Est şi a lucrat alături de actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin.

 Potrivit cotidianul rus Kommersant, Elite Security Holdings, fondată în 1997, şi este condusă acum de fiul lui Budanov, Dmitri Budanov. Pe site-ul său, compania de securitate declară că operează în Rusia, Europa şi ţările din fosta Uniune Sovietică. În iulie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că numărul personalului misiunilor diplomatice americane din Rusia ar trebui să fie reduse cu 755, ca represalii la noile sancţiuni decise de SUA împotriva Moscovei.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *