18:13:00 28.03.2024
Stiri

Fost președinte Facebook: Am creat site-ul pentru a exploata VULNERABILITATEA umană. Dumnezeu știe cum ne afectează copiii

Știri 12.11.2017 10:02 Vizualizări1522 Autor: Ziarul National


Fost președinte Facebook: Am creat site-ul pentru a exploata VULNERABILITATEA umană. Dumnezeu știe cum ne afectează copiii Sursa: ziare.com

Facebook a fost creat pentru a exploata „o vulnerabilitate în psihologia umană”, iar impactul asupra utilizatorilor, în special asupra copiilor, poate fi extrem de serios.

O spune chiar unul dintre cei care au ajutat compania să devină gigantul de astăzi, Sean Parker, președinte fondator al Facebook, care a strâns o avere de miliarde în mare parte datorită site-ului lui Mark Zuckerberg.

Parker, în prezent președinte al Institutului Parker de Imunoterapie a Cancerului, a participat la un eveniment organizat săptămâna aceasta în Philadelphia de site-ul de știri Axios, unde a vorbit despre progresele terapiilor pentru vindecarea cancerului. Cu acest prilej și într-un moment delicat pentru companiile de social media, a căror influență se află în centrul unei investigații în Congresul american, antreprenorul de 38 de ani a făcut câteva dezvăluiri în legătură cu metodele de creștere folosite la Facebook încă din fazele sale incipiente.

Când site-ul se afla la început, povestește Parker, erau oameni care îi spuneau că nu sunt pe rețele de socializare, deoarece prețuiesc interacțiunile din viața reală. „Vei fi”, le răspundea el.

„Nu știu dacă am înțeles cu adevărat consecințele a ceea ce spuneam”, a adăugat el, vorbind despre „consecințele neintenționate” care au apărut când Facebook a ajuns să aibă peste două miliarde de utilizatori.

„Îți transformă relația cu societatea, transformă relațiile dintre oameni. Probabil că interferează cu productivitatea în moduri surprinzătoare. Dumnezeu știe cum afectează creierul copiilor noștri”, a spus Parker.

Încă de la început, obiectivul a fost crearea unui produs care să provoace dependența.

„Cum îți consumăm cât mai mult din timp și din atenția conștientă”, a fost gândirea care a dus la crearea unor instrumente precum butonul „like”, a susținut Parker, echivalentul unei „mici doze de dopamină”", care îl încurajează pe utilizator să posteze mai mult.

„Este o buclă de feedback pentru validare socială, exact genul de lucru pe care un hacker ca mine l-ar crea, pentru că exploatezi o vulnerabilitate în psihologia umană”, a continuat el.

„Inventatorii, creatorii - că sunt eu, că e Mark Zuckerberg sau că e Kevin Systrom de la Instagram -, toți acești oameni au fost conștienți de asta. Și am făcut-o oricum”, a mai spus Parker, care are o avere estimată la 2,6 miliarde de dolari.

Parker, care anterior a fondat site-ul de partajare de fișiere Napster, s-a alăturat echipei Facebook în 2004, la cinci luni după ce site-ul a fost lansat, inițial doar pentru studenții de la Harvard.

Rolul său în transformarea Facebook dintr-un proiect studențesc într-o companie reală a fost vital, în cuvintele lui Zuckerberg.

În 2005, poliția a găsit cocaină într-o casă de vacanță închiriată de Parker, care a fost arestat. Deși ulterior nu a fost pus sub acuzare, scandalul nu a fost privit cu ochi buni de investitori, iar Parker a demisionat de la Facebook la scurt timp.

„Folosesc aceste platforme, nu mă las folosit de ele”, a mai susținut Parker în Philadelphia.

Surse: The Guardian, Business Insider, BBC

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md