/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Trei moldoveni condamnați la Londra pentru spălare de bani. Au comis o fraudă de 16 milioane de lire sterline

missing
11 noiembrie 2017, ora 10:37

Afacerea era condusă de Iurie Mereacre, un moldovean de 37 de ani, din apartamentul său într-un cartier din Londra, fiind ajutat de asociații lui – Iurie Bivol (36 de ani), Serghei Bivol (31 de ani) și Ryingota Gincota (28 de ani), comunică Agenția Națională Anticrimă, citată de Mold-street.md.

Grupul a fost ajutat de insiderul Nilesh Sheth (53 de ani), un manager de personal banking la celebra bancă britanică Barklays, care i-a ajutat pe moldoveni să deschidă și să administreze circa 400 de conturi bancare, să perfecteze documente false și să obțină înregistrări de adrese.

Potrivit publicației Daily Mail, Iurie Mereacre locuia în Regatul Unit ilegal, fiind expulzat de cinci ori din țară.

Și-au scris un ”Ghid” cum se spală banii

Înainte de a fi arestați, pe 3 noiembrie 2016, membrii grupului infracțional au fost monitorizați o perioadă îndelungată de către autorități. Timp de 3 ani cei trei moldoveni și complicii lor primeau bani furați într-unul din conturile pe care le controlau, pe care în divizau în sume mai mici și îi dispersau în alte conturi. Ei repetau acest proces de câteva ori pentru e pierde sursa de proveniență a banilor și ulterior îi transferau înapoi hoților.

Poliția a recuperat la domiciliul moldovenilor telefoane mobile, carduri, mulaje pentru documente de identitate și financiare, precum și alte dovezi. De asemenea, a fost găsit un ghid pas cu pas, scris cu mâna, privind procedurile necesare la operațiunile financiare, modalitatea de mișcare a banilor pe conturi la diferite bănci și notițe despre conturile deja blocate de către bănci.

În telefoane s-au păstrat SMS-urile cu acțiunile planificate, plățile și întrevederile la care au participat. La apartamentul lui Sheth au fost ridicate sume importante de bani. Reprezentantul băncii a fost și filmat de către polițiști în timp ce se întâlnea cu ceilalți membri ai grupului în restaurante și parcări.

Virus infiltrat prin email

În timpul audierilor toți membrii rețelei au pledat vinovat. Anchetatorii au stabilit că gruparea respectivă ar fi contribuit la spălarea a peste 16 milioane de lire sterline pentru hackerii din țările Europei de Est în perioada 2013-2016. Victimile au fost deținători de carduri bancare din SUA și țările UE ai băncii Barklays, iar banii acestora au fost furați de către hackeri cu ajutorul virusului ”Dyre”, atașat la mesaje electronice de la pretinse organizații cunoscute.

Curtea din Old Bailey l-a condamnat pe Mereacre la 10 ani de închisoare, iar adjunctul lui – Iurie Bivol – a primit 7 ani. Sheth, Gincota și Serghei Bivol vor fi privați de libertate timp de 4 ani, 3 ani și 8 luni, și, respectiv, 3 ani și 5 luni.

Capturarea celor 5 infractori cibernetici a fost posibilă grație colaborării dintre Agenția Națională Anticrimă, Biroul Federal de Investigații și Alianța Națională de Criminalistică Cibernetică și Instruire din SUA, în cadrul unei operațiuni mai ample de combatere a crimelor cibernetice și spălării banilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram