/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Se bucură ca niște copii. Zeci de nevoiași, între care foști profesori, se înghesuie să prindă un prânz cald, în spatele Penitenciarului 13

missing
10 noiembrie 2017, ora 18:54

Zgribuliți și îmbrăcați sărăcăcios în haine vechi și roase, acești oameni necăjiți vin zilnic aici după un prânz cald. Sărăcia le este necazul comun. Cândva erau economiști, profesori sau tehnicieni, iar acum nu le ajunge nici de-o bucată de pâine. Se bucură ca niște copii când vin după un borș cald.

„- Măicuță, dați-mi și mie, vă rog.
– Să deschid butoiul, da?”

Fiecare dintre ei vine să ia mâncare în ce apucă. Și nici nu trebuie să fii mare filosof să nu-ți dai seama în ce sărăcie extremă trăiesc. Unii nici măcar veselă obișnuită nu au și și-au improvizat din sticlele din plastic recipiente, în care să-și ia mâncarea. De flămânzi ce sunt, mulți mănâncă chiar în stradă.

Eleonora vine de mai bine de jumătate de an aici ca să-și ia mâncarea oferită pe gratis. De cele mai multe ori, acest prânz este singurul pe care îl mănâncă pe parcursul zilei. Spune că a fost profesoară timp de 36 de ani, iar acum a ajuns la mila oamenilor.

„Cum noi iarna vom sta aici? Noi aici suntem oameni calici, invalizi, în vârstă și nu este aici măcar un veceu. Cât ar fi să-l facă căci noi mergem în tufiș.”

Vasile spune că, pe timpuri a fost pictor, iar acum nu mai are puteri să muncească și nici copiii nu-l pot ajuta.

„Ce aș putea face dacă sunt pensionar. La pensie practic nu are nevoie nimeni de el,” spune Vasile.

Zilnic voluntarii casei de Milostenie Marea Cneaghină Elizaveta pregătesc aproape 120 de litre de supă sau borș pentru oamenii nevoiași. Deja de mai bine de doi ani aceștia împart prânzuri calde oamenilor străzii.

„Sunt bucuroasă că ei pot să mănânce un borș cald cu o bucată de pâine și dulciuri. Ei se bucură și noi ne bucurăm, de faptul că ei sunt sătui,” susține voluntara Elena Bâlba.

Potrivit acestora, toate legumele și produsele alimentare sunt donate de către enoriași care vin la bisericile din capitală, dar și de către unii producători autohtoni.

„Este diferit zi de zi. Pot să vină 70 până la 100 de persoane, dar noi preparăm mâncare în jur de 200 de porții. Căci cel care vine spre exemplu pentru un grup de oameni fără adăpost, vine doar o persoană și ia pentru toți. Practic nimeni nu iau o porție de 250 g, dar mai mult,” adaugă Elena Bâtca, reprezentanta casei de milostenie.

Persoanele nevoiași vin la acest punct de distribuție deja de 2 ani. Pa lângă casa de milostenie „Sfânta Marea Cneaghină Elizaveta” și Misiunea Diaconia împarte oamenilor săraci mâncare, iar pe timp de iarnă, aceștia le oferă persoanele și adăpost la un centru de găzduire.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram