Secretarul de stat belgian pentru migrație se opune prezenței în Belgia a „imamilor importați”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul de stat belgian pentru migrație Theo Francken a declarat vineri că se opune prezenței în Belgia a „imamilor importați”, în momentul în care diplomația belgiană începe discuții sensibile cu Arabia Saudită despre legăturile acesteia din urmă cu Marea Moschee din Bruxelles, relatează AFP.

„Influența străină asupra islamului (în Belgia) trebuie să se reducă, nu să crească. Nu mai pot lăsa să intre imami importați”, a scris pe Twitter Theo Francken, membru al Partidului Naționalist Flamand (N-VA).

„Se distanțează ei de wahhabism? Aceasta este întrebarea”, a scris el într-un alt mesaj, potrivit Agerpres.

Francken a comentat astfel un articol apărut în presa arabă care afirma că „Arabia Saudită își oferă expertiza pentru formarea imamilor și a predicatorilor din Belgia”.

Potrivit Arab News, Ibrahim Al-Zaid, consilier special în Ministerul saudit al Afacerilor Islamice, a făcut propunerea cu ocazia unei întâlniri, la începutul acestei săptămâni, cu o delegație belgiană condusă de Dirk Achten, secretarul general al Ministerului de Externe belgian.

La solicitarea AFP, ministerul a confirmat această deplasare și a lăsat să se înțeleagă că oferta saudită a fost respinsă.

„Nu intenționăm să aprofundăm propunerea Arabiei Saudite de a participa la formarea imamilor din Belgia”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

În ceea ce privește motivul vizitei oficiale, a fost vorba despre începerea discuțiilor „cu privire la influența Arabiei Saudite în organizarea și finanțarea religiei musulmane în Belgia”.

Această chestiune a fost discutată mult timp de comisia parlamentară de anchetă privind atacurile jihadiste din 22 martie 2016 de la Bruxelles, soldate cu 32 de morți, care și-a făcut publice recomandările recent. Ea i-a sugerat guvernului belgian să rupă convenția care a încredințat Arabiei Saudite gestionarea Marii Moschei din Belgia în urmă cu 50 de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...