Printre cei şase candidaţi la un mandat de nouă ani ce ar urma să înceapă la 6 februarie 2018, cinci — din Franţa, India, Brazilia, Somalia şi Marea Britanie — erau deja judecători la CIJ, solicitând să fie realeşi. Al şaselea era un candidat din Liban.

La finalul celor cinci tururi de scrutin, acesta din urmă, Nawaf Salam, a reuşit să-şi adjudece unul din posturi, şi la fel candidaţii francez (Ronny Abraham, actual preşedinte al judecătorilor), somalez (Abdulqawi Ahmed Yusuf, vicepreşedinte) şi brazilian (Antonio Augusto Cancado Trindade).

S-a încercat un al şaselea tur pentru a-i departaja pe candidaţii indian (Dalveer Bhandari) şi britanic (Christopher Greenwood), însă fără succes. În consecinţă, un nou vot a fost convocat pentru luni, la orele 20:00 GMT.

Curtea Internaţională de Justiţie este formată din 15 membri, ce se reînnoiesc în proporţie de o treime la fiecare trei ani. În 2015 a fost nevoie de opt tururi de scrutin la Adunarea Generală şi patru la Consiliul de Securitate pentru a reuşi alegerea celor cinci judecători.

Având sediul la Haga, CIJ dezbate în principal asupra diferendelor juridice dintre state, cum sunt delimitările de frontiere.