18:18:39 24.04.2024
Stiri

Controale DRASTICE în raionul Ștefan Vodă, după depistarea cazurilor de pestă porcină în Palanca. Inspectorii și-au pus mâinile în cap

Economie 10.11.2017 17:20 Vizualizări2167 Autor: Ziarul National
Controale DRASTICE în raionul Ștefan Vodă, după depistarea cazurilor de pestă porcină în Palanca. Inspectorii și-au pus mâinile în cap ANSA


Produse alimentare cu termene de valabilitate expirate, fără documente de proveniență și condiții mizerabile în care se prepară mâcarea într-o ospătărie.

Asta au găsit inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) care au efectuat astăzi mai multe controale în raionul Ștefan Vodă, executând un ordin al directorului instituției cu privire la eradicarea focarului de pestă porcină africană depistat recent în satul Palanca din același raion.

Controalele s-au desfășurat în piețele agroalimentare, în magazine și chiar în intituțiile de învățământ.

Din cele 23 de magazine alimentare verificate, 17 activau fără autorizații sanitar-veterinare de funcţionare, cinci unităţi comerciale nu aveau actele care ar atesta trasabilitatea produselor, iar în două magazine alimentare au fost descoperite produse cu termen de valabilitate expirat.

Abateri au fost înregistrate și la un obiect comercial pentru produse alimentare în satul Răscăieţii Noi. Aici au fost depistate 15,2 kilograme de produse fără acte de provinienţă, cu termene de valabilitate expirate, printre care și două kilograme de piept de porc afumat . Toate produsele neconforme au fost nimicite.

Totodată, la piaţa din Olăneşti au fost depistate 330 kg de peşte viu fără acte de provinienţă.

Inspectorii ANSA au catalogat drept „alarmantă” situaţia la Şcoala de meseriii nr.12 din satul Viişoară din blocul alimentar unde se alimentează 120 de elevi. Conducerea şcolii a fost avertizată să modernizeze blocul alimentar și să ia măsuri administrative în instruirea personalului pentru întroducerea Bunelor practice în alimentaţia publică, ridicarea nivelului de responsabilitate a personalului implicat în activitatea blocului alimentar.

În urma controalelor efectuate, inspectorii Direcţiei au întocmit 21 de acte de control și trei prescripţii, iar verificările vor continua și în următoarele zile la toate centrele de comerţ cu produse alimentare.



Amintim că localitatea Palanca se află în carantină, după ce aici au fost depistate mai multe cazuri de pestă porcină africană. Animalele bolnave au fost nimicite, iar din localitate se iese și se intră pe un singur drum unde a fost instalat un post sanitar. Boala ar fi fost adusă în sat de un cetățean care muncea la construcții în Ucraina, țară în care este epidemie de pestă porcină, și a adus acasă mezeluri din carne de porc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md