Problema frontierei irlandeze reprezintă unul dintre subiectele prioritare pentru care Londra şi UE trebuie să găsească soluţii înainte ca Bruxellesul să accepte să înceapă o a doua etapă a negocierilor referitoare la relaţiile comerciale dintre ele post-Brexit.

Într-un document intern, UE susţine punctul de vedere al Dublinului, care estimează că provincia britanică Irlanda de Nord ar trebui să continue să aplice regulile pieţei unice europene şi ale Uniunii vamale a UE pentru a evita revenirea la puncte de control la graniţa cu Republica Irlanda.

Marea Britanie, care a afirmat de asemenea că nu vrea să revină la "punctele de frontieră din trecut", a insistat de mai multe ori la rândul ei asupra voinţei sale de a părăsi piaţa unică şi Uniunea vamală.

Documentul intern al UE, citat de televiziunea publică irlandeză RTE, precizează că "pare esenţial ca Marea Britanie să se angajeze că nu va introduce reglementări legale în contradicţie cu regulile pieţei unice şi ale Uniunii vamale".

Guvernul irlandez nu a dorit să comenteze documentul european. "Soluţia optimă ar fi ca Marea Britanie să rămână în Uniunea vamală şi în piaţa unică. Dar în cele din urmă este o decizie care îi aparţine Marii Britanii", a spus un purtător de cuvânt.

Piaţa unică europeană garantează libera circulaţie a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor şi a persoanelor în ţările membre ale UE, cu aplicarea aceloraşi reglementări pentru întreprinderi.

Uniunea vamală permite celor 28 de ţări să aplice aceleaşi reguli pentru a negocia mărfurile importate, exportate sau aflate în tranzit. Ea implică un sistem de taxe vamale uniformizat pentru importul de mărfuri din ţări terţe şi suprimarea taxelor vamale la frontierele dintre ţările UE.

Dosarul frontierei irlandeze este unul dintre cele trei subiecte pe care UE le-a identificat ca prioritare pentru prima etapă a negocierilor în curs. Celelalte două sunt reglementarea financiară a Brexitului şi drepturile cetăţenilor europeni şi britanici după ieşirea Marii Britanii din UE.

Cele 27 de ţări au amintit în cursul ultimului summit european în octombrie că vor trebui făcute "progrese suficiente" în aceste trei domenii pentru ca ele să-şi dea acordul pentru discuţii cu Londra în vederea unei perioade de tranziţie post-Brexit şi pentru relaţiile lor comerciale pe termen mai lung.

La rândul său, Londra contestă aceste condiţii şi cere să se înceapă cât mai repede discuţiile asupra relaţiei viitoare.