11:27:15 19.04.2024
Stiri

Fostul director al Centrului de Medicină Legală riscă până la ZECE ani de închisoare

Anticorupție 10.11.2017 15:00 Vizualizări2341 Autor: Ziarul National
Fostul director al Centrului de Medicină Legală riscă până la ZECE ani de închisoare Publika


Au aranjat o licitație și au procurat echipament de efectuare a testelor ADN cu aproape zece milioane de lei, dar care nu a putut fi utilizat niciodată. Republica Moldova este astăzi unicul stat din Europa care nu dispune de un astfel de utilaj, procurorii moldoveni fiind nevoiţi să apeleze la serviciile altor state pentru efectuarea expertizelor ADN, fapt ce presupune termene extinse şi costuri ridicate.

Fostul director al Centrului de Medicină Legală (CML), actualul adjunct al directorului CML şi un expert din cadrul instituţiei riscă până la zece ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, prin trucarea licitaţiei de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN.

Procuratura Anticorupţie anunță că a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată.

Potrivit procurorilor, în anul 2013, cei trei au favorizat o companie din România la licitația de achiziționare a echipamentulului pentru efectuarea expertizei genetice în Republica Moldova, necesar pentru investigarea operativă a crimelor deosebit de grave.

Pe 14 mai 2013, prin ordinul ministrului Sănătăţii a fost instituit grupul de lucru pentru consolidarea capacităţilor Centrului de Medicină Legală în domeniul efectuării cercetării genetice, iar controlul asupra implementării proiectului a fost pus în sarcina directorului CML. O lună mai târziu, pentru realizarea proiectului s-a dispus alocarea a 9 781 000 de lei, iar la 30 octombrie, prin ordinul şefului CML, a fost constituit grupul de lucru pentru achiziţii publice, care urma să selecteze compania care va livra echipamentul genetic medico-legal.

Pe parcursul lunilor iunie-august 2013, expertul CML, acţionând din numele şefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. Pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanţilor companiei române vizite neprotocolare la Ministerul Sănătăţii şi la Centrul de Medicină Legală.

În urma discuţiilor, s-a convenit elaborarea caietului de sarcini în aşa fel, încât parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România.

„Deşi factorii de decizie ai CML cunoşteau că echipamentul respectiv nu este suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, utilajul a fost achiziţionat contra sumei de 9 763 800 de lei. De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea ştiinţifică internaţională pentru identificarea umană (HID). Astfel, fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sunt nule. Mai mult decât atât, echipamentul genetic urma să fie achiziţionat abia după proiectarea şi construcţia sediului laboratorului genetic contemporan, ceea ce nu s-a efectuat până în prezent, echipamentul neputând fi utilizat conform destinaţiei”, afirmă procurorii.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, cei trei inculpaţi riscă de la 6 la 10 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. De asemenea, inculpaţii vor fi obligaţi să recupereze cheltuielile judiciare în valoare de 67 de mii de lei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md