Actualitate

Încă câteva zile cu vreme caldă în noiembrie. Prognoza meteo pentru acest weekend

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în week-end şi luni valorile termice vor indica pe întreg teritoriul ţării maxime de 13-17 grade Celsius, ziua, şi 5-8 grade, noaptea. În următoarele zile se prevede cer variabil, izolat ploi slabe.

Începând de marţi, 14 noiembrie, timpul se va răci, iar mercurul termometrelor treptat va coborî cu 1-2 grade pe zi, astfel încât, joi, 16 noiembrie, se aşteaptă ziua 1-4 grade Celsius, la nord, şi 2-6 grade, în zonele de centru şi sud. Noaptea, valorile termice vor scădea cu câteva grade, iar la nord vor ajunge până la 0 grade.

Totodată, meteorologii prognozează ceaţă slabă în ore nocturne şi ale dimineţii. Specialiştii SHS afirmă că, de regulă, numărul de zile cu precipitaţii în luna noiembrie pe teritoriul ţării constituie în medie 10-13 zile, cu ceaţă – 3-9 zile, cu gheţuş – 1-2 zile, cu viscol – mai puţin de o zi. Precipitaţiile cad preponderent sub formă de ploaie. Noiembrie din acest an, deocamdată, se arată a fi generos şi promite încă aproximativ o săptămână de vreme bună.

Conform calendarului popular, a doua săptămână din Brumar are în centru sărbătoarea lui Sfântul Dumitru, numit de creştini şi Simedru. „La Simedru prin multe locuri se termina pășunatul, se alegeau oile, se achitau cu păstorii și-i angajau pentru anul viitor. În popor se spune: „La Simedru ciobanii își caută stăpânii”. De acum și până la Sf. Gheorghe cerul este încuiat, oamenii intră în anotimpul hainelor groase, iar vietățile pământului încearcă și ele să-și găsească adăposturi cât mai calde”, indică mai multe surse. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *