22:08:13 19.04.2024
Stiri

INIȚIATIVĂ // Amenzi de până la 25 de mii de lei pentru cei care folosesc mijloace video fără notificarea CNPDCP

Social 10.11.2017 14:30 Vizualizări4652 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVĂ // Amenzi de până la 25 de mii de lei pentru cei care folosesc mijloace video fără notificarea CNPDCP
Poză simbol


Prelucrarea datelor cu caracter personal prin intermediul mijloacelor de supraveghere video sau utilizarea mijloacelor video fără notificarea, autorizarea sau înregistrarea Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) ar putea fi sancționată cu amenzi usturătoare.

Potrivit unui proiect de lege supus dezbaterilor publice de către CNPDCP, persoanele fizice care folosesc filmările făcute neautorizat riscă amenzi de până la 4 500 de lei, cele cu funcții de răspundere – până la 9 000 de lei, iar persoanele juridice – amenzi de până la 25 000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al CNPDCP, Sergiu Bozianu, a evitat să spună dacă noile prevederi ar viza și filmările cu drona, dar a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că amenzile se referă în special la cei care folosesc înregistrările de la camerele video statice montate în diverse locuri fără notificarea acestui centru. Potrivit lui, la CNPDCP sunt înregistrate tot mai multe plângeri de acest fel, în care oamenii reclamă inclusiv vecini care ar instala camere video ce le-ar deranja intimitatea.

Competența de a stabili ilegalitatea și a o sancționa ar putea fi transmisă Poliției, întrucât CNPDCP nu are structuri în teritoriu. Cei penalizați vor putea contesta amenzile în instanța de judecată.

„Scopul general al proiectului este asigurarea dreptului la protecția datelor cu caracter personal, ce derivă din dreptul constituțional la inviolabilitatea vieții intime, familiale și private prin eficientizarea activităţii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, și fortificarea mecanismului de supraveghere și investigare a prelucrărilor de date cu caracter personal în toate domeniile”, se arată în nota informativă a inițiativei legislative.


Aceeași inițiativă legislativă prevede sancțiuni pecuniare operatorului, operatorului asociat, persoanei împuternicite de operator, destinatarului, precum și entităților ce se consideră a nu fi destinatari și terților de la 1 000 până la cinci milioane de lei.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md