Proiect „la limita legii” în Parlament! Deputaţi: „Diacov şi Lupu au început campania electorală”; „Haideţi să nu batem clopotele şi să suţinem propunerea”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La două săptămâni după ultimele discuţii din Parlament, chestiunea privind scutirea de impozite a unei biserici din Găgăuzia pentru importul unor clopote din Federaţia Rusă a revenit pe agenda discuţiilor deputaţilor. Şi de această dată, discuţiile au ajuns până la acuzaţii precum că unii deputaţi s-ar pregăti de alegerile parlamentare. Într-un final, deputaţii au decis să includă subiectul în ordinea de zi, doar că decizia propriu-zisă va fi luată în cadrul şedinţei de săptămâna viitoare.

La fel ca data trecută, problema constă în faptul că acest proiect nu are avizul Guvernului, respectiv nici cel a Comisiei economie, buget şi finanţe din cadrul Parlamentului. „Acest aviz nu a parvenit de la Guvern, cu toate că am discutat cu prim-ministrul şi au spus că susţin, dar procedural nu este”, a menţionat preşedintele Comisiei, deputatul Ştefan Creangă.

Vedeţi şi: Se întâmplă în Moldova, stat laic; PSRM cere Parlamentului să scutească o biserică de achitarea unor taxe vamale de peste 190 de mii lei, deşi Guvernul a respins iniţiativa

Şi preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menţionat că a vorbit cu premierul Pavel Filip la acest subiect şi acesta i-ar fi spus că nu are nimic împotrivă, astfel, acesta a propus să fie votat acest proiect.

„Dacă ar fi fost avizul Guvernului, noi îl propuneam azi în două lecturi. Nu are sens să votăm azi în prima lectură şi să aşteptăm până săptămâna viitoare”, a replicat Ştefan Creangă, fiind susţinut şi de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a îndemnat să fie respectată legea.

Democratul Marian Lupu a ţinut să insiste, propunând ca proiectul să fie inclus în ordinea de zi „la limita de lege”, adică pentru şedinţa viitoare, iar atunci votat odată cu avizul Guvernului.

Citiţi şi: (DOC) Guvernul spune NU socialiștilor care vor ca o biserică să importe clopote din Rusia fără a achita taxe vamale de peste 190 de mii lei

„Diacov şi cu Lupu au început campania electorală pentru cele două mandate din Găgăuzia. Cui nu-i înţeles acest lucru”, a menţionat mai în glumă mai în serios Vladimir Voronin, în timp de Dumitru Diacov, făcând uz de dreptul la replică pentru „stimatul său prieten Voronin”, a ţinut să-i amintească că el mulţi ani de zile a fost „găgăuz nomer odin” (n.r. „găgăuzul numărul unu”), „de asta eu cu Lupu suntem „nomer dva” şi „nomer tri” (n.r. „numărul doi” şi „numărul trei”). „De aceea, mata acolo eşti primul concurent”, a replicat Diacov.

„Fracţiunea PLDM cunoaşte că atunci când au fost date jos clopotele de pe biserici şi mănăstiri nu s-a cerut avizul Guvernului. Aşa că, haideţi să nu batem atâta clopotele şi să acceptăm propunerea”, a îndemnat, la rândul său, deputatul liberal-democrat Maria Ciobanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...