Un nor radioactiv s-a răspândit deasupra Europei: De unde vine și care sunt efectele

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un nor radioactiv aparent inofensiv s-a răspândit în ultimele săptămâni deasupra Europei și provine, cel mai probabil, din Rusia sau Kazahstan.

Institutul pentru securitate nucleară a anunțat că norul radioactiv care s-a răspândir deasupra Europei în ukltimele săptămâni provine dintr-o facilitate nucleară din Rusia sau din Kazahstan, notează Deutsche Welle.

Măsurătorile mai multor stații europene au confirmat un nivel ridicat de ruthenium 106 în atmosferă în majoritatea țărilor europene, a precizat IRSN.

Ruthenium 106, un nuclid radioactiv, este produsul unei reacții nucleare și nu apare în mod natural.

Potrivit IRSN, norul radioactiv ar putea proveni de la un centru de gestionare a combustibilului nuclear sau de la un centru medical.

Agenția nu a determinat cu exacitate sursa geografică a norului, dar în urma unei analize s-a putut stabili că aceasta ar fi undeva la sud de Munții Ural, adică în Rusia sau Kazahstan.

IRSN a mai precizat că norul radioactiv nu va avea un impact nociv asupra sănătății oamenilor din Europa sau asupra mediului.

Totuși, dacă un astfel de accident ar fi avut loc în Franța, protocolul ar fi impus evacuarea populației pe o rază de mai mulți kilometri în zona vizată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...