Procuratura Generală şi Guvernul, la raport în Parlament pe marginea anchetei privind alimentația copiilor în școli și grădinițe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Responsabilii din cadrul Procuraturii Generale şi ai Guvernului vor fi audiați în ședința de săptămâna viitoare a Parlamentului pentru elucidarea situației privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ, după ce fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a propus audierea acestora astăzi, însă, ulterior a căzut de acord ca audierile să fie organizate la următoarea ședință a Legislativului.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a cerut astăzi audierea Procuraturii Generale şi a Guvernului privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ, asta după ce în luna martie Comisia constituită pentru elucidarea situației a stabilit că aceste instituții să vină la audieri în Legislativ în termen de 2-3 luni.

„Cerem ca responsabilii de la Procuratura Generală şi Guvern să fie audiați în Parlament cu privire la situația tragică la finele anului 2016 – începutul anului 2017, cu produsele alterate oferite copiilor în grădinițe. Parlamentul a creat o Comisie pentru a elucida cauzele problemei şi, în martie, s-a stabilit că în termen de 2-3 luni cei de la PG şi Guvern să fie audiați. Atunci Parlamentul nu a acceptat audieri pe acest subiect şi până astăzi sunt semnale că situația nu s-a schimbat în bine pe acest segment. Pentru a preveni alte probleme solicităm să facem aceste audieri, pentru a vedea unde ar fi nevoie de implicarea Parlamentului pentru a opri intoxicația copiilor cu produse alterate. Acei copii din grădinițe sunt viitorul ţării şi este important ca la timp să stopăm haos ul din alimentația copiilor”, a declarat deputatul socialist Radu Mudreac.

Președintele Legislativului, Andrian Candu, a propus însă ca audierile să fie organizate săptămâna viitoare, pe motiv că cei din PG şi Guvern nu vor reuşi să se mobilizeze în 30 de minute.

„Ei trebuiau să fie gata în 2-3 luni, din martie încoace. Ei trebuie să fie pregătiți în permanenţă. Pentru a nu admite ca Parlamentul să dea nu vot negativ la proiect, suntem de acord ca audierile să fie organizate săptămâna viitoare”, a replicat Mudreac.

Deputatul Ion Balan a declarat că, Comisia agricultură a avut o tentativă de a audia reprezentanții Guvernului, însă, aceasta s-a soldat cu eşec, urmând ca în timpul apropiat să fie organizată o nouă audiere, după care ar urma să fie organizate şi audieri în plenul Parlamentului. „Tentativele pot fi multe, dar sănătatea copiilor nu poate aștepta. Haideți să aprobăm şi să mergem înainte şi să oprim haosul”, a replicat Mudreac.

Fracțiunile PPEM, PLDM şi PCRM au anunţat că susţin audierea responsabililor de la PG şi Guvern, iar cu majoritate de voturi subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Legislativului.

De menționat că, în luna mai curent majoritatea parlamentară a respins propunerea privind audierea Procurorului General, Eduard Harunjen, privind mersul anchetei în ceea ce ține de alimentația copiilor în școli și grădinițe cu produse alterate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...