Actualitate

Orientul Mijlociu în prag de un nou conflict. Arabia Saudită cere oamenilor să părăsească Libanul

Arabia Saudită şi Kuwaitul şi-au îndemnat cetăţenii să evite călătoriile în Liban. Cei care se află deja în această ţară au fost sfătuiţi să plece urgent, scrie Mediafax.

Tensiunile Arabiei Saudite cu Yemenul şi Libanul – în contextul confruntării generale dintre Arabia Saudită și Iran – s-au amplificat în ultimele zile. În acest context tensionat, Emmanuel Macron a decis joi să se deplaseze la Riyad, pentru o întrevedere cu prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman.

Arabia Saudită a anunţat în urmă cu câteva zile că Libanul i-a declarat război, prin atacuri atribuite organizaţiei şiite libaneze Hezbollah, sprijinite de Iran.

În acest context tensionat, premierul Libanului, Saad al-Hariri, a demisionat, denunţând un complot care ar viza asasinarea sa. Există informaţii că Saad al-Hariri se află în prezent în Arabia Saudită.

În discursul în care și-a anunțat demisia, Hariri a acuzat Iranul și Hezbollahul că generează tensiuni în statele arabe și a precizat că se teme că va fi asasinat.

Demisia premierului libanez a survenit într-o perioadă de tensionare a relațiilor între puterile regionale Arabia Saudită și Iran, care susțin părți beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-a constrâns pe Saad Hariri să demisioneze, el lansând în același timp un apel la calm, la fel ca președintele parlamentului libanez, Nabih Berri.

realitatea.net 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *