Președintele filipinez Rodrigo Duterte, în vârstă de 72 de ani, afirmă că a înjunghiat mortal o persoană când era adolescent

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat că a înjunghiat mortal o persoană când era adolescent, într-un discurs controversat de promovare a războiului său împotriva drogurilor înaintea summitului ASEAN care va avea loc luni și marți la Manilla, relatează AFP.

Într-un discurs susținut joi seară în fața comunității filipineze din orașul vietnamez Danang, Duterte a amenințat de asemenea că o va „pălmui” pe Agnes Callamard, raportor special al ONU privind execuțiile sumare sau arbitrare. El i-a calificat drept „nenorociți” pe cei care își exprimă critici la adresa campaniei sale de combatere a traficului de droguri.

„Când eram adolescent, intram și ieșeam din închisoare. Mă băteam când cu unul, când cu altul”, a spus președintele filipinez. El se află la Danang cu ocazia summitului anual al Forumului Asia-Pacific, transmite Agerpres.

„La 16 ani, am omorât pe cineva. O persoană reală, o bătaie, lovituri de cuțit. Nu aveam decât 16 ani. S-a întâmplat din cauza unei simple priviri. Câte vor mai fi acum când sunt președinte?”, a adăugat el.

În vârstă de 72 de ani, Duterte a fost ales președinte în 2016 după ce a promis să eradicheze traficul de droguri prin uciderea a circa 100.000 de presupuși traficanți și toxicomani.

În cele 16 luni de când Duterte se află la putere, poliția a anunțat că a ucis 3.967 de persoane. Persoane necunoscute au ucis 2.290 de suspecți în cazuri legate de droguri. Alte mii de persoane au fost omorâte în circumstanțe neelucidate, conform cifrelor poliției.

Președintele rămâne extrem de popular în Filipine, unde numeroși cetățeni susțin că securitatea s-a îmbunătățit.

Însă opozanții săi, din Filipine sau din străinătate, îl acuză că orchestrează măsuri extrajudiciare în masă, comise de polițiști corupți și diferite miliții.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...