Orientul Mijlociu în prag de un nou conflict; Arabia Saudită cere cetățenilor să părăsească Libanul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Arabia Saudită şi Kuwaitul și-au somat joi cetăţenii să părăsească urgent Libanul, generând temeri privind o intervenţie militară. Anunțul vine la câteva zile după demisia premierului libanez Saad al-Hariri, care a aruncat țara într-o nouă criză. Libanul pare să fi devenit acum un nou front în confruntarea regională dintre Arabia Saudită și Iran.

Arabia Saudită şi Kuwaitul şi-au îndemnat cetăţenii să evite călătoriile în Liban. Cei care se află deja în această ţară au fost sfătuiţi să plece urgent, scrie Mediafax.

Tensiunile Arabiei Saudite cu Yemenul şi Libanul – în contextul confruntării generale dintre Arabia Saudită și Iran – s-au amplificat în ultimele zile. În acest context tensionat, Emmanuel Macron a decis joi să se deplaseze la Riyad, pentru o întrevedere cu prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman.

Arabia Saudită a anunţat în urmă cu câteva zile că Libanul i-a declarat război, prin atacuri atribuite organizaţiei şiite libaneze Hezbollah, sprijinite de Iran.

În acest context tensionat, premierul Libanului, Saad al-Hariri, a demisionat, denunţând un complot care ar viza asasinarea sa. Există informaţii că Saad al-Hariri se află în prezent în Arabia Saudită.

În discursul în care și-a anunțat demisia, Hariri a acuzat Iranul și Hezbollahul că generează tensiuni în statele arabe și a precizat că se teme că va fi asasinat.

Demisia premierului libanez a survenit într-o perioadă de tensionare a relațiilor între puterile regionale Arabia Saudită și Iran, care susțin părți beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat duminică Arabia Saudită că l-a constrâns pe Saad Hariri să demisioneze, el lansând în același timp un apel la calm, la fel ca președintele parlamentului libanez, Nabih Berri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...